НАПРЕЖЕНИЕ! Разследват злоупотреби за 241 млн. евро в БДЖ, има задържани

влак

Европрокуратурата извърши множество претърсвания в рамките на разследване на два проекта на стойност над 241 мил. евро. Те са финансирани от ЕС. И двата проекта са за модернизация на железопътни участъци.

Бенефициент по тях е Национална компания „Железопътна инфраструктура“, а договорите за строителство са възложени на две частни компании с международно участие, пише Лупа. При обиските, извършени в домовете на заподозрените и в обектите на разследваните фирми, са задържани две лица. Освен това ще бъдат разпитани длъжностни лица от НКЖИ във връзка с усвояването на еврофондовете.

Първият проект е за участъка между градовете Костенец и Септември, от жп линията София-Пловдив. Той е финансиран от Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда и е на стойност над 130 милиона евро.
Другият проект е за модернизация на железопътния участък между Оризово и Михайлово. Той е част от втория етап от рехабилитацията на железопътната инфраструктура Пловдив-Бургас. Финансиран е от Кохезионния фонд в размер на над 111 мил. евро.

Разследването разкри факти, които биха могли да представляват криминални престъпления, включително злоупотреба с европейски фондове и пране на пари. Изпълнителите са заподозрени, че за кратък период от време са извършили фиктивни парични преводи към верига от кухи фирми, което в крайна сметка е довело до теглене на суми в брой над 5 млн. лв. от криминално проявени лица.

Над 100 полицаи и агенти от ГДНП и ДАНС участваха в обиските, извършени на 28 места в областите София, Бургас, Варна, Стара Загора, Смолян и Пазарджик. Продължава разследването, за да се установи естеството и степента на предполагаемите престъпни деяния.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ