Народът вие от ужас! Земеделският министър обяви: Заради вноса от Украйна имаме голям проблем

payimage-592786

„Цената на хляба не се определя административно, водеща е борсовата цена на пшеницата и разходите по производството му. До края на този месец трябва да приключат проверките, които вървят паралелно – провеждат се както от БАБХ, така и от НАП. Проверката обхваща целия процес от суровините до стоките по рафтовете. Очаквам резултатите да са много интересни“, каза пред репортери земеделският министър Кирил Вътев.

Според министъра целта на проверките е да се изясни как се разпределя добавената стойност по веригата. Вчера производителите на плодове и зеленчуци също са пожелали да има такава проверка и при тях, стана ясно от думите му, пише breaking.bg.

„За съжаление нищо не може да се случи бързо. Всичко, което предвиждаме да направим, изисква време. Производителите на зеленчуци трябва да се кооперират, за да може както най-големите, така и най-малките да стигнат до пазара през едни събирателни центрове. Такива липсват и трябва да се изградят“, обясни още Вътев.

Националният консултативен съвет по зърното ще заседава на 22 юни, обяви още министърът на земеделието и храните. Той повдигна и въпроса за субсидирането, подчертавайки, че правителството иска „да ориентира всички производители към пазара и пазарния успех, а това ще стане чрез тези събирателни центрове“.

Кирил Вътев коментира и темата за жътвата. „В момента приключи т.нар. „бяла жътва“ – на пшеница, ечемик и ръж. Добивите са много добри. Предстои „черната жътва“ – на слънчоглед. Фактически заради вноса от Украйна ние имаме голям проблем с дъмпинга на слънчоглед и нерафинираното слънчогледово олио. Другият проблем, с който се сблъскваме, е свързан с ниските цени на сухото мляко, което пък носи щети за животновъдите“, поясни той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ