Фандъкова убедена, ГЕРБ ще избере точния кандидат за кмет: С мечти и празни обещания не става

payimage-585931

ГЕРБ все още няма утвърден кандидат за кмет на София, но се разглеждат между три и пет имена. Това каза в предаването „Тази сутрин“ кметът на София Йорданка Фандъкова.

Според нея няма значение какви са кандидатите по професия, защото най-важното е те да са запознати с проблемите на столицата. „Работата е много, развитието и промяната на София не бива да спират. Това не става с мечти и празни обещания. Свързано е с много работа, познаване на проблемите и с компетентност“, подчерта тя.

По отношение на премахването на МОЧА, Фандъкова повтори позицията си, че Паметникът на съветската армия трябва да бъде преместен. Три-четири палатки едва ли могат да попречат на преместването на МОЧА, смята тя.

„Този мандат беше белязан от редица кризи, включително невиждани до сега – като COVID пандемията. Само три месеца след началото на мандата тази криза ни принуди да променим цялата си програма, да променим бюджетите си, за да можем да се справим с това голямо предизвикателство“, обясни тя.

Кметът на София посочи още, че е трябвало да се справят с други не по-малки кризи – като енергийната, финансовата (инфлацията) и всички, което последва след началото на войната в Украйна. Фандъкова е категорична, че всичко това се е отразило на местната власт. „Най-важното за нас, като най-големият град в страната, беше да запазим финансовата си стабилност“, посочи още тя.

Фандъкова коментира и пренареждането на жълтите павета. „Ясно е, че първият път това се случи по безобразен начин. Затова не исках да бързам с пренареждането им. Исках да съм сигурна, че фирмата има капацитета да го направи по най-добрия начин. Направихме работна група, която предложи допълнение в технологията, за да бъде запазена тази културна ценност“, поясни тя.

Кметът на София посочи още, че около 30% от настилката вече е поставена. Това става под непрекъснато наблюдение и строг контрол, посочи Фандъкова и допълни, че самата тя минава от там инцидентно и изненадващо, за да следи работата. „Паважът се сортира там на място, така че паветата да бъдат с еднаква големина“, допълни тя.

„Това е нещото, с което се гордея истински, за тези 15 години изградихме 80% от съществуващото метро“. Това каза тя по отношение на разширяването на метрото и метростанциите в София.

Вече метрото е 52 километра, с 3 метролинии и в момента се строят 3 километра към квартал „Левски“.

Участъкът на метрото към „Слатина“ бе изваден от правителството на Кирил Петков по Плана за възстановяване и устойчивост, като има заложени средства в бюджета, за да не спира строителството на метрото. Очаква се да бъде започнат и един километър местростанция в Обеля.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ