Знаково лице на ГЕРБ изненадващо: Много по-добре е между България и Македония да няма граници

екатерина захариева

Република Северна Македония (РСМ) трябва да извърши необходимите реформи и да изпълни условията, ако иска да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз. Това заяви депутатът от ГЕРБ Екатерина Захариева, заместник-председател на Комисията по външна политика в 49-ото Народно събрание (НС) и бивш министър на външните работи (2017-2021 г.)

Повод за нейния коментар е предстоящото гласуване в македонския парламент на включването на българите в Конституцията на РСМ. Това е едно от основните изисквания, залегнало в т.нар. „френско предложение“, което властите в Скопие са приели да изпълнят преди да започнат същински преговори за присъединяване.

Захариева призова македонските ни съседи и приятели да не се страхуват от промените.

„Промяната на Конституцията на РСМ не е нищо страшно. Българите са част от действителността в РСМ и това трябва да се приеме“, подчерта бившият ви първи дипломат, цитиран от БГНЕС.

Тя е категорична, че е от полза и за двете държави да отворят нова страница в своите взаимоотношения.

„И София, и Скопие губят от това да са в лоши отношения. Много по-добре е да нямаме граници помежду си и бизнесът да се развива. Важно е хората да могат да се срещат и да общуват свободно без да се страхуват“, заяви Захариева.

В същото време тя напомни, че за да се случи всичко това Скопие трябва да изпълни условията на преговорната рамка и да приеме, че българите са част от РСМ.

„Трябва да се прекрати дискриминацията срещу българите, както и зачестилите напоследък случаи на физическо и вербално насилие. И всичко това е добре за РСМ и гражданите на тази страна, за да се чувстват самите те добре в родината си, а не да емигрират“, призова Екатерина Захариева.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ