България дала 14 щурмови самолета Су-25 и танкове на Украйна. Изпратили сме 50 наши военни да…

payimage-381096

България е доставила огромно количество оръжие и боеприпаси на Украйна в хода на продължаващата война с Русия, включително щурмови Су-25 и танкове Т-72М1. Това съобщава нидерландският сайт Oryx, специализиран в анализи по въпроси на отбраната, цитиран от Труд.

Българските отбранителни компании “работят денонощно, за да доставят на Украйна така необходимите боеприпаси от съветски тип”, изтъкват авторите Стийн Мицер и Йост Олиманс. Мицер е автор за книги за военна история, специализирал се е в конфликтите в Близкия изток, Африка и Кавказ, докато Йост Олиманс е анализатор, специализиран в съвременни оръжия и военни тактики.

Авторите посочват противоречието между президента Румен Радев, който се противопоставя на непрякото участие на България във войната и целите на отбранителния ни министър Тодор Тагарев – да увеличи помощта за Украйна.
Според Oryx по тази тема е намерен компромис – необходимите боеприпаси и оръжия да се продават на държавите в НАТО, които след това да улеснят прехвърлянето им в Украйна. Така България “дискретно увеличава подкрепата си зад кулисите”, коментира сайтът. В тази сложна договореност България успява да поддържа деликатен баланс, официално поддържайки позицията, че не доставя оръжие на Киев, като същевременно скрито допринася за отбранителните усилия на страната, посочват Мицер и Олиманс.

Приходите, генерирани от тези транзакции, служат като жизненоважен спасителен пояс за България, която укрепва собствената си икономическа стабилност докато в същото време помага и на Украйна, обясняват авторите.
В замяна на подкрепата си България се стреми да си осигури достъп до американското оръжие. Предлагайки на Украйна военни активи от съветски произход в замяна на американски, София “може да насърчи потенциален печеливш сценарий, който е от полза за всички участващи страни”, се посочва още в публикацията.

Списъкът с въоръжение на сайта на Oryx включва съветска техника, продадена почти изцяло на Чехия миналата година (единствено за самолетите Су-25 и за самоходната артилерия се посочва, че са дадени на неизвестна “членка на НАТО” по пътя към Украйна).

Посочено е, че 14 самолета Су-25 и неизвестен брой танкове Т-72М1 са продадени през април и май миналата година на партньорски държави от НАТО. Също така: 122-милиметрови самоходни артилерийски гаубици 2С1 “Гвоздика” и 152-милиметрова буксируема артилерия D-20 са продадени през април 2022 г. Отбелязана е и продажбата на бронетранспортьорите БТР-60ПБ (чиято доставка бе гласувана от депутатите в края на юли).

За самолетите, чието прехвърляне министерството на отбраната отрече, Oryx писа в началото на годината, като за появата им съобщи и “Блумбърг”. Публикации за самолети Су-25 имаше и през май 2022 г., но тогавашният заместник-министър на отбраната Йордан Божилов отрече да са били изпращани такива в Украйна.

Сред оръжията българско производство за Киев са 60-милиметрови миномети М60СМА Commando, противотанкови ракети 9M111MFB-1 Faktorias, няколко вида реактивни гранатомети, както и безоткатни пушки Warrior SPG-9.

Спред Oryxу България е продала 1460 картечници MG-1M, над 15 вида муниции, патрони за малки оръжия, ръчни гранати GHO-2, ракетни гранати OGi-7MA AP-FRAG, термобарични гранати RTB-7MA, минометни боеприпаси VOG-17M, HE60 MA, 60 мм, и HE82M, 82 мм, както и артилерийски снаряди 122 мм, 152 мм, 155 мм и 122 мм.

В списъка се появява и друга любопитна информация – изпращането на 50 военни от българската армия за обучаване на украински военни (през 2023 г.) и обучаване на 60 украински военни медици годишно, което е в ход от тази година. А също и ремонт на украински бронирани машини, извършен през пролетта на 2022 г.

Отделено е внимание и на огромните количества дизел, продадени на Киев. Също така – продажбата на 2000 каски, 2000 жилетки, 5000 комплекта зимни дрехи, 5000 чифта зимни обувки и 350 медицински комплекта.

Почти всички артикули (освен каските, дрехите, ремонтните и обучителните дейности и предстоящото изпращане на БТР-и) са купени от правителствата на Украйна, САЩ или членки на Европейския съюз от българските отбранителни компании.

Фирма “Булкомерс КС”, която е собственост на споменат в разследване на “Ню Йорк таймс” български бизнесмен Калоян Станиславов, има регистрация и лиценз в Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет. Станиславов работи от години в сектора, но с малки обеми и от България до Полша.

“Ню Йорк Таймс” пише, че в първите месеци на 2022 . България е произвеждала и доставяла оръжия на Украйна. Според документи, доставките са стигали до Украйна през фалшив полски краен купувач.

Икономисти и експерти от отбранителния сектор допускат, че много вероятно е Станиславов да има и дялово участие във фирми в Полша, но любопитното е, че звездата му изгряла покрай правителството на Кирил Петков, когато България е ангажирана с договорка да изнасяме оръжие индиректно за украинския фронт.

Според информация на money.bg, получена по Закона за достъп до обществена информация от месец май тази година, “Бyлкoмepc KC” EOOД е cpeд нaй-гoлeмитe дaнъкoплaтци у нас. Така компанията попада в десетте най-изpядни дpyжecтвa, кoитo ca пoлyчили oбpaтнo дeклapиpaнoтo oт тяx ДДC пpeз 2022 г. “Toвa дpyжecтвo бeшe cпpягaнo в мeдийнoтo пpocтpaнcтвo кaтo бългapcкaтa фиpмa, кoятo cмятa дa пpoдaвa opъжиe в Укpaйнa”, припомня още money.bg.

Пред “Труд news” специалисти по военно дело коментираха, че за доставка на оръжие към Украйна в момента могат да се използват основно сухоземните граници през Румъния и Полша. “Чисто логистично няма как да се достави оръжие за Украйна, освен по суша, а морските пристанища са обсадени от руския морски флот, затова и полското летище Жешов, което е на около 40 км от Украйна, е толкова важна точка”, обясниха експерти. По непотвърдена информация, няколко разузнавания на държави-членки на НАТО са имали среща през пролетта в Полша, за да направят разчети за регулярното захранване на Украйна с оръжие. Оказало се, че на хартия са разписани и предплатени милиарди долари и евро за ново въоръжение на украинските военни части. Но офицери останали без думи, когато пресметнали, че доставките, които уж са договорени през България за следващите 2 години и трябва да се произведат от българските военно-промишлени заводи, ще могат да се реализират при 7 години непрекъсната работа в цеховете ни. “Тези договори имат неустойка, но ако тя е 10 процента, а маржът от сделката е 50-60 процента, то разбирате, че може да платите неустойката и пак да сте на печалба с 40-50 процента”, обясняват апетита за огромното количество договори запознати с военния сектор. “Тепърва разследвания като това на “Ню Йорк таймс” ще осветляват оръжейните сделки в тази част на света, защото освен украински, вече се коментира, че по веригата има и американски и европейски представители, които покровителстват оръжейната верига за печалби”, заяви пред “Труд news” висш служител от отбранителната индустрия.

Експерти припомниха, че “Булкомерс КС” ЕООД е известна още от 2014 година, когато руски медии посочиха фирмата като възможен посредник на доставка на оръжие за Украйна. Тогава lifenews.ru съобщи, че САЩ възнамеряват да доставят оръжие и военно оборудване в Украйна чрез посредничеството на българската фирма “Булкомерс КС” ЕООД. На сайта на компанията като представител на фирмата и тогава е вписан Калоян Здравчов Станиславов. Пак според изданието, през 2014 г. “Булкомерс КС” е направила на Киев оферта за купуването на стрелково оръжие – винтовки М107А1 и 82A1. Цената за цялото количество тогава е била 7,5 млн. долара, но липсва информация дали е осъществена.

Русия спира доставките на резервни части за неприятелски държави, сред които е и България. Заради оказването на военна помощ на Украйна Москва отнема и лицензите на предприятията, ремонтиращи военна техника руско производство, съобщи ръководителят на руската Федерална служба за военно-техническо сътрудничество Дмитрий Шугаев.

Това решение на Москва вероятно ще създаде нови затруднения в поддръжката на изтребителите МиГ-29, щурмовиците Су-25, старите вертолети и кораби, радарите и други.

Българското отбранително министерство търси резервни части извън Русия, но пазарът не е голям и не може да се разчита, че могат да бъдат осигурени.

“Доставките на резервни части и компоненти за самолети и друга техника руско/съветско производство, намиращи се в неприятелски държави, също са спрени”, каза Шугаев. Той обясни, че се отнемат и лицензите за право на ремонт на военна техника руско/съветско производство

“Например, на редица предприятия, разположени в България и Чехия, са отнети лицензите за ремонт на хеликоптери Ми”, посочи Шугаев.

Още миналата година Русия санкционира почти целия български оръжеен бизнес, като забрани да се търгува с него, и взе сертификатите на два военни завода в България – “Терем – Летец” и “Авионамс”.

Военният министър Тодор Тагарев коментира във вторник, че има единични случаи, в които български предприятия работят с лицензии да произвеждат или ремонтират руска отбранителна техника, като в тези единични случаи “нашите предприятия търсят алтернативни източници на ноу-хау и технологии”. По думите му Русия има много по-големи претенции, които не са признати от българската държава и няма да бъдат признати.

Шугаев коментира още, че Русия следи внимателно фактите за трансфер на руска военна продукция в трети страни и предприема мерки, “засягащи не само военно-техническото сътрудничество с недобросъвестен купувач, но и изграждането на отношенията на политическо ниво”.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ