Стефан Ташев: Това е само началото! Най-вероятно след Алексей ще имаме и политическо убийство

алексей петров

Идва ли гангстерска война след разстрела на бившият служител на Спецотряда за борба с тероризма, застраховател, доцент доктор по национална сигурност, бивш член на надзора на НОИ, шеф на работодателска организация, издател на вестници и екскандидат за президент Алексей Петров?

Според повечето коментатори-да. Бруталното убийство на такава високопоставена фигура стресна хората. И това се случва посред бял ден в 21 век, в държавата „отвоювана от мутрите“.
А истината е доста тривиална. В края на май написах материала „Ще има ли война в България за наследството на Къро?“, визирайки също толкова бруталното убийство на висаджията в ЮАР.

Убийството на Къро и заличаване на следите

Според запознати двете престъпления са свързани. И не само заради пари, черни пари, а най-вече заради информация, която е най-скъпоценното нещо в този свят. Особено чувствителната информация. Куршумите в луксозната къща в Кейптаун през май и край Драгалевския манастир днес заличават, замитат следи. От близкото и не чак толкова близкото минало. Когато се наливаха „основите“ на групировките и „застрахователите“, а после разни гущери започнаха да си режат опашките с атентати по улиците.

Няколко са версиите за бруталното убийство на Алексей Петров, оцелял в два атентата и един съдебен процес известен като делото „Октопод“.

Първата е връзка с убийството на Красимир Каменов-Къро в Африка. Твърди се, неофициално, че двамата притежават чувствителна информация за изчезналата криптокралица Ружа Игнатова и нейните милиони в криптовалута. Да припомним, че разстрелът в ЮАР носеше почерка на перфектно организирано покушение, с изпипани докрай детайли. Килърите изчакват охранителят на Къро да закара децата му на училище и когато се прибира с автомобила си, е издебнат, колата му е ударена с мощен джип отзад и така екзекуторите нахлуват в имението. Твърди се, че били с полицейски униформи или с якета на американската служба за борба с наркотрафика DEA. Нападателите изненадват хората в имението. Гардът, съпругата на Къро и бавачката на децата са оковани с белезници, а основната цел-Каменов е вързан със „свински опашки“. Защо жертвите не са убити веднага, а се е наложило да им слагат белезници?

Хипотезите са поне две. Първата е, че екзекуторите са вързали убитите докато изчакат нареждане по телефона какво да правят с тях. Втората, че Каменов е вързан със „свински опашки“-метод използван от някои специални части, докато от него не се изкопчи някаква информация. След което жертвите са ликвидирани безмилостно с куршуми в главите. При Алексей Петров също има следене на обекта и избиране на място за разстрел в планината. Изпълнението не е толкова аматьорско, колкото изглежда на пръв поглед. Изискват се умения в използването на тежко оръжие-пушка-помпа и отстрел на двама души за секунди.

Израелската връзка

Друга версия свързва убийството на Витоша с бизнеса на Петров, известен сред баретите с прозвището Трактора и по-точно връзките му с Израел. Публична тайна е, че бившият командос имаше израелски съдружниза, някои от които бивши служители на МОСАД и други специални служби. Последният случай бе с експерта по антитероризъм от Израел, правил оглед на мястото на атентата срещу Гешев, което предизвика политически скандал. Експертът бе у нас по покана именно на Петров.
По-младите хора не помнят, но аз ще припомня. През 2010 година след ареста на Алексей Петров при операция на МВР „Октопод“ в парламента избухна скандал. Вътрешната комисия реши да извика бивши министри на МВР и шефове на спецслужби, за да отговарят на въпроса кой е назначил Трактора в тогавашната Национална служба „Сигурност“-НСС, контраразузнаването.

След тях стана ясно, че той е назначен като агент на прикритие от НСС, за да шпионира посланика на Израел у нас по предложение на шефа на контраразузнаването ген. Атанас Атанасов, сега виден депутат от ДСБ.

Атанасов се оправда, че е бил измамен от Държавна сигурност да го стори, но Петров не бил на щат и не взимал заплата.
Вероятно от тогава бившата барета има контакти с Израел. Според запознати версията за чуждестранна връзка с убийството на Витоша не е никак за изпускане заради финансови неуредици между убития и израелския му съдружник.

Политическо отмъщение

Версията политическо отмъщение също не е за подценяване. В последните месеци Алексей Петров редовно беше канен по телевизионните студия по политически теми, някои го набедиха, че е посредничил за създаване на правителството. Публична тайна е връзката му с бащата на Кирил Петков-Петко, който е неофициален кадровик на държавата. Двамата се познават от заниманията по карате. Твърдеше се, че „Татко Петко“ е обещал да направи Петров шеф на ДАНС и работил през сина си в тази посока. Но е срещнал съпротива от коалиционните си партньори от ДСБ, които обявили, че това ще предизвика огромен скандал.


Кирил Петков и баща му на митинг

Иначе политическите връзки на Трактора не са от вчера. Той изплува като съветник на първия шеф на ДАНС Петко Сертов и напусна с него агенцията след скандалите и разработката „Галерия“.
След пускането му на свобода Петров се кандидатира дори за президент, но получи твърде малко гласове и се разочарова от политиката.

Всъщност през целият преход Алексей Петров, издигнал се от милиционерското училище в Пазарджик до шеф на катедра по „Полтика и национална сигурност“ в Пловдивския университет, бе някъде около или до политици от най-висок ранг. Според Атанас Атанасов и неговите показания на делото „Октопод“ дадени през януари 2012 година, Трактора е от най-близкият кръг приближени на бившия главен прокурор Никола Филчев. Шефът на ДБ твърдеше, че Петров е бил „топлата връзка“ между Филчев и тогавашният президент Георги Първанов.

По време на същото заседание по делото „Октопод“ бившият шеф на ДАНС Петко Сертов дава следните показания: През 2008 г. в ДАНС бяха извикани последователно „на кафе“ Златомир Иванов – Баретата, братята Красимир и Николай Маринови – Маргините, както и Евелин Банев – Брендо.

Уточнявайки, че Петров е присъствал на някои от тези срещи, но не в качеството си на оперативен работник, Сертов обясни, че до въпросните беседи се стигнало, след като депутат от 40-ото Народно събрание получил заплашително писмо в служебната си пощенска кутия. На въпрос на прокуратурата „за Румен Петков ли става дума“, зам.-шефът на БОРКОР отговори утвърдително.

Той обясни още, че няма представа дали Алексей Петров е бил обект на оперативните разработки в ГДБОП „Бизнесмени“, „Цигулари“ и „Рамбо“, като добави, че не е изисквал справка по този въпрос преди да назначи подсъдимия за свой съветник по сигурността. Причината била, че нямало такава практика в агенцията. Сертов заяви също, че не му е докладвано Петров да е имал някакви проблеми при проучването си за получаване на допуск до класифицирана информация.
Година по-рано, след като някой взриви редакцията на неговия вестник „Галерия“ Алексей Петров отправи обвинения към тогавашния премиер Бойко Борисов и най-вече към бившия зам.-директор на НСС и ДАНС Иван Драшков и колегата му Веселин Марков. Марков бе съветник на депутата Атанас Атанасов, а след встъпването на правителството „Денков“ стана съветник на премиера по въпросите за националната сигурност.

Алексей Петров бе и един от първите, които посъветваха главния прокурор Иван Гешев да си подаде оставката.
Има ли връзка убийството на Трактора с политическите процеси у нас? Има. И можем спокойно да кажем, че то е свързано и със спешно сложената тези дни охрана от НСО на политическите лидери от ПП-ДБ заради заплахи. Да припомним, че след разкрития на прокуратурата от зимата и пуснати записи става ясно, че Красимир Каменов-Къро нарича ПП-ДБ „мои хора, малко малоумни, но вършат работа!

Запознати твърдят, че става дума за двуцифрена сума в милиони левове, хвърлена в предизборната кампания на „добрите“. И, че се проверява информация за преводи на пари през Къро към политически партии преди изборите, като средствата са били осигурени от Дубай и укриващият се там Васил Божков-Черепа.
Ще има ли още убийства след бруталния разстрел на Алексей Петров? Да, ще има, това е само началото. И най-вероятно ще имаме и политическо убийство.

Стефан Ташев, Breaking.bg



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ