СКРЪБНА ВЕСТ! Почина световният шампион по борба и голям български треньор Руси Петров

pexels-photo-220618-1280x960

На 79-годишна възраст почина един от легендарните борци – заслужилият майстор на спорта Руси Петров, който е и почетен гражданин на Созопол, предава Флагман.

Целият му живот бе отдаден на развитието на родното му село Крушевец, на спорта и младите хора, на които той завеща силата на победния си дух.

Руси Петров бе български национален състезател по свободна борба в категория до 90 кг. Става световен шампион в София през 1971 г., сребърен медалист от шампионата на планетата в Мар дел Плата през 1969 г. в Аржентина, сребърен медалист от европейското в Катовице през 1972 г. На Олимпиадата в Мюнхен 72, Германия се класира на 4 – то място в свободната борба, кат. 90 кг. Това са само част от спортните му отличия, които прославят община Созопол, България и спорта като цяло, за което през 2020 г. бе удостоен със званието Почетен гражданин на Созопол.

Да сведем глави на признателност пред делата на Руси Петров! Поклон пред светлата му памет, се казва в съболезнователния адрес от Община Созопол.

Руси Петров Петров е роден на 16 април 1944 г. в село Крушевец.

Бил е старши треньор на юношите по свободна борба на „Черноморец“, Бургас , а след това и на мъжете от 1976 г. до 1980 г. Печели отборно, 3 /три/ пъти шампионата по свободна борба на България като старши треньор на мъжете с отбора „Черноморец“, Бургас през 1977, 1978 и 1979 година.

Като треньор по свободна борба под ръководството му израстват редица световно известни борци – ЗМС Стефан Иванов, ЗМС Петър Иванов, ЗМС Румен Йорданов /Светла му памет!/, ЗМС Иван Гинов, МС Христо Калпакчиев, МС Христо Делчев, МС Димитър Павлов, МС Стефан Ставрев, МС Стойчо Петков, МС Иван Стоянов и др.

По време на Олимпиадата в Москва 1980 е помощник – треньор на националния отбор по свободна борба на България.

След Олимпиадата в Москвоа 80, напуска официално борбата и 20 години е тираджия в СОМАТ, където се пенсионира през 2001г.

Руси Петров притежава званията: „Заслужил майстор на спорта”, „Почетен гражданин на Община Бургас“ от 2007 г. и „Почетен гражданин на Община Созопол “ от 2020 г.

През годините от 2003 г. до 2011 г. е избран за кмет на родното си село Крушевец два мандата, след което се пенсионира.

Живееше в родната си къща в село Крушевец със семейството си.

Община Созопол изказва съболезнования на опечаленото семейство, близки и приятели. Дълбок поклон пред паметта му!



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ