Нургюл Салимова загуби в тайбрека. Спечели най-важното – сърцата на целия шахматен свят!

нургюл

Българката Нургюл Салимова загуби драматично втората партия от тайбрека срещу третата в света рускиня Александра Горячкина, а с това остана на второ място на световната купа в Баку. В сърцата на всички българи обаче Салимова е №1. Впечатли с представянето си и целия шахматен свят.

Горячкина, която играе под неутрален флаг заради санкциите от войната в Украйна, оцеля на два пъти срещу 20-годишната българка, за да спечели втората партия в ускорения шахмат. А с това да триумфира и със световната купа след 2,5:1,5 точки, пише 24 часа.

Във втората партия по ускорен шах се разигра каталонско начало. Играещата с белите фигури Горячкина, която е №3 в света, успя да вземе преимущество на 25-ия ход. Салимова се бори с всички сили и дори се доближи до позиция за ново реми и продължаване на битката. С останалото нищожно време за реакция и предвид истинския маратон, в който участва Нургюл в Баку, за да стигне приказката й до финала, българското момиче допусна техническа грешка на 89-ия ход, а Горячкина се възползва, за да стигне да победата. Партията приключи на 105-ия ход.

И международните коментатори обаче засипаха с похвали младото българско момиче. „Запомнете това име, Нургюл Салимова е бъдещето на женския шахмат“, е изречение, което описва постигнатото от 20-годишната българка.

Нейната приказка не свърши, тя тепърва започва!



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ