Шапки долу! Едва на 17г., но е цар на шахмата. Момчил събира сили за Световното първенство

момчил

Наред с красивата царица на родния шахмат Нургюл Салимова България има и своя млад цар – Момчил Петков, на набиращия все по-голяма популярност спорт у нас.

Детето чудо на българския шахмат едва на 17 години матира гросмайстори от Румъния и Германия, побеждавайки ги безапелационно след седем дни и девет кръга на яростни битки по черно-белите квадрати на „Арад Гранд При Класик“ в Румъния. Нашето момче от Добрич завършва пети в мащабното събитие, организирано от федерацията по шах на Румъния с общ награден фонд 175 000 евро. На него участие вземат 424 играчи от 28 държави, сред които 21 гросмайстори и общо 147 носители на титли.

Новината съобщи пред „България Днес“ треньорът на Момчил Тодор Тодоров, който е заслужил майстор на спорта и председател на шахматен клуб „Енергия“ в Добрич.

Силният международен турнир тийнейджърът приключва с четири ремита и нито една загуба. „С ниво на постижение 2540. Личен ръст от десет точки международен рейтинг. Впечатляващо класиране“, казва Тодоров.

Гросмайстор Момчил Петков от Добрич вече е с очи, насочени към Световното първенство по шах за младежи до 20 години. То ще се проведе от 19 септември до 3 октомври в Мексико.

„Съдбата пише своите знаци. В столицата Мексико Сити в спор за високопрестижната титла единственият гросмайстор на България на възраст до 20 г. ще има възможност да се срещне за първи път и с по-големия на възраст – 20-годишния най-силен гросмайстор на САЩ Хан Моке Нийман. Момчил е несменяем 24 месеца лидер в ранглистата на ФИДЕ за играчите ни по стандартен шах на възраст до 20 години“, добавя неговият треньор.

Малцина знаят, че Момчил е световен шампион и първенец на Европейския съюз по шах. През август 2016 г. на шампионата на Европейския съюз по класически шахмат в Мюрек (Австрия) Момчил Петков печели титлата шампион до 12 години със 100% резултат – 9 победи в 9 партии!



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ