БСП с въпроси към Тагарев: Ще приватизирате ли резиденция „Лозенец“? Май нарушаваме лични планове

payimage-592010

Задочен отговор на тазсутрешните думи на воения министър Тодор Тагарев направи ръководството на БСП. Социалистите свикаха брифинг, на който отправиха цял куп въпроси към него, провокирани „от внушенията, които той се опитва да направи по адрес на БСП“. Зам. – председателят на социалистите Кристиан Вигенин припомни, че са поискали изслушване на министъра в ресорната парламентарна комисия и той не само е изразил готовност да дойде, но и тя да е публична. Такова заседание обаче все още не е насрочено и затова БСП анонсира въпросите, които ще зададе на Тагарев. „Имаме притеснения по отношение сигурността на България и той е длъжен да обясни какво смята да направи правителството“, посочи Вигенин.

Той подчерта, че БСП се отнася с огромно уважение към българската армия и внушенията, че с действията и позициите си се обръщат срещу нея са меко казани некоректни. Не бива Тагарев да се асоциира с армията, тъй като не е направил достатъчно армията да е силна, предава 24 часа.

Вигенин се съгласи, че решението за засилване на военното присъствие в Ямбол е старо, но попита как увеличените сухопътни сили засилват сигирността на България. България няма сухопътни граници с Беларус и Русия, за разлика от страните, в които това присъствие бе разширено, напомни бившият външен министър.

„Какви са оценките на министър Тагарев за заплахите в Черно море?“, пита още БСП. Вигенин цитира изявлението на Тагарев от сутринта, че потенциалът на Русия в него вече е по-нисък. В същото време НАТО и съюзниците ни планират разширяване на присъствието си в Черно море.“ Защо се налага и как това засилва нашата сигурност?“, попита той.

Социалистите искат да знаят и какви са гаранциите след като евентуално бъдат разпределени тези сили дали намеренията за нова база или разширяване на съществуващата как ще бъдат съгласувани с местното население.“ Не са известни критериите, на които трябва да отговарят тези бази – мащаб, площ, на която да се изградят. На какви критерии се взимат решенията за местоположениети на новите съоражения?“, попита Вигенин.

БСП пита планира ли Тагарев предаването на зенитнит комплекси C – 400 на Украйна. Според тях има идея това да стане на 2 стъпки – първо боепропасите, а след това, под предлог, че няма откъде да се намерят нови, да бъдат предадени и комплексите. Вигенин акцентира, че те пазят АЕЦ Козлодуй и София и няма с какво да бъдат подменни.

Социалистите са получили информация и за увеличение на рапортите за напускане на армията и питат министъра какво ще направи, за да я укрепи. Отправиха и друг въпрос – планира ли да извади резиденция „Лозенец“ от ИА „Военно и почивно дело“ и да я предаде на МС с перспектива да бъде приватизирана и да бъде изграден жилищен комплекс там. Вигенин коментира, че това звупи нелогично, но правителството правело нелогични неща. Той се извини ако нарушава нечии лични планове, но резиденцията “ не може да става жертва на временни правителства и министри, и алчността на олигарсите“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ