,,Сърби са убили Алексей“: Николай Колев-Босия в последното си интервю преди да умре вчера

босия, алексей петров

Николай Ганчев Колев, известен като Николай Колев – Босия, е роден през 1951 г. Писателят и дисидент почина на 29 август. Малко преди това говори пред „България Днес“ в последното си интервю.

– Ти беше първият човек в България, който публично спомена Алексей Петров извън контекста на „добре облечен бизнесмен“? Откъде получи тази информация?

– Няма да крия, аз имах много информация за цялата престъпност в България. От една страна, това бяха част от бившите началници по места, както и централно, които ме съдеха, пребиваха и прочее, преди 10 ноември, включително и тогавашният шеф на Главно следствено управление ген. Коцалиев, който ме държа два месеца при себе си само и само да ме заставят да напусна България, явно по указания от Кремъл, както правеха със съветските дисиденти. И след промените тези хора започнаха да ми дават информация.

– Споменаваш, че по време на разговора ти с Тодор Живков, когато е бил под домашен арест, той ти е показал папка със секретен документ от Андропов. Имаше ли в този документ неща, касаещи България?

– Това беше заповед, а не обикновен документ, за създаването на такъв вид капитализъм, който да отврати хората. И в рамките на 50 години те отново да си поискат социализма. Всъщност това е план „Голгота“, който виждаме, че продължава да се изпълнява, макар и вече не в същата форма. Алексей Петров беше избран за един от реализаторите на този план в български условия. Петров създаде и първия наказателен отряд у нас заедно с негови колеги от отряда на баретите. Покойният военен прокурор Николай Колев ми е казвал, че още тогава са изпълнявали заповеди от съветското и руското посолство. А по това време техни посланици у нас бяха все генерали – или от ГРУ, или от КГБ. Този план предвиждаше в България да се срива първо производството и второ – стандартът на живот. И всичко това да се оправдава с „лошите капиталисти“.

– Тези наказателни отряди явно са имали голяма мощ, за да успяват да „въплътят в живота“ такъв мащабен план?

– Имаха, разбира се, заради това, че цялото БКП, цялото МВР стоеше зад тях, службите, съдебната система, държавната администрация. На практика бяха недосегаеми, а и сега също.

– Как Алексей Петров успя да се превърне в бос на босовете?

– В началото той беше дребна риба, водач на групичка, но успя да си създаде връзки, включително и със Запада. И да отвори собствен бизнес, в който нямаше конкуренция, защото всеки от неговите хора, който се опитваше да го конкурира, биваше наритан. Доста хора, включително и политици, се отдръпнаха от плана „Голгота“. Тези, които бяха стартирали бизнеса си с помощта на този план, се отдръпнаха, ориентираха се на Запад, затова се получиха и доста фалити. Някои се изхитриха да станат слуги на двама господари и да получат гаранции, че ще оцелеят.

– И чия жертва е всъщност Петров?

– На Москва, която е свикнала да решава силово междудържавните проблеми.

– И в един момент той се е превърнал в такъв проблем?

– Да, защото Путин не прави разлика между противниците на своя режим. И тъй като няма съдебни правомощия в България и другите страни от постсъветското пространство, той използва други начини. Ако зад разстрела на Трактора я нямаше ръката на Кремъл, нямаше да го изпълнят сърбите. Те останаха най-верният балкански сателит на Кремъл.

– Според теб килърът е сърбин?

– Групата, която е убила Трактора, е сръбска. Това не може да се осъществи само от един човек. А ресурсът за цялата логистика и организация се поема от поръчителя.

– Но защо тогава почти единодушно се твърди, че убийството на Алексей Петров няма да бъде разкрито? В светлината на това, което казваш, тези твърдения звучат иронично…

– Това се твърди не защото няма да бъде разкрито, а защото разкритията няма да бъдат публикувани. Това са две много различни неща. Искам да кажа, че това убийство ще бъде разкрито, но няма да научим за това.

– Искал ли е някога Алексей Петров среща с теб?

– Не, все пак аз бях много близък приятел с военния прокурор Николай Колев, а двамата бяха в много тежки отношения.

– Каква е причината за конфликта между двамата?

– Защото Николай отказа да приеме плана „Голгота“ и работеше за чиста, а не дирижирана съдебна система. Колев като военен прокурор беше и заместник главен прокурор. И това много пречеше на руснаците. Той беше сам в някаква степен.

– Свързваш ли Петров с покушението срещу Николай Колев?

– Няма нужда да си Айнщайн, за да установиш връзката. Освен това Трактора тогава още нямаше тази подготовка и си позволяваше да дрънка на хора, които не ги познава достатъчно, а те пък ми донасяха на мен.

– Но разстрелът на Николай Колев продължава да стои в списъка на големите неразкрити убийства…

– Много просто. Това е руско-съветският модел. За опитите и убийствата в Западна Европа се знае, но защо никой в Русия не ги е осъдил?

– С какво конкретно е станал неудобен Алексей Петров?

– Той направи завой, защото видя ясно за какво става дума и реши, че едното е по-лошо от другото. Оцеля по-дълго от Луканов и Илия Павлов, защото се включи в двойната игра по-късно, когато някои базови неща вече се бяха попроменили, но Алексей Петров не може да бъде приравняван с такива фигури.

– Ще има ли наследник Алексей Петров?

– За да се вземе решение за убийството, значи е било решено и кой ще го замести. И неговият наследник е бил избран предварително. Не е задължително този човек да е публична фигура, може да го държат в сянка.

– Не ти ли се струва странно как една опитна бивша барета ще се разхожда сам из планината без гардовете си?

– По две причини. Първо, имал е нечии гаранции, и то ивънбългарски пак, че нищо няма да му се случи. И второ, защото дълго време никой след 2017 г. не го е закачал. Човек става полусляп при такива обстоятелства и се преуспокоява. Явно, че се е случило нещо извънредно, за да се действа толкова бързо.

– Не можем да гадаем какво е било това форсмажорно обстоятелство, но има разминаване между смятания от експерти за детайлно изпипан план, което изисква време, и бързината, с която е осъществена екзекуцията…

– Първото обстоятелство, за да се осъществи, е било, че този път Трактора не е получил информация какво му се готви. Второ, за разстрела са били информирани много по-малко хора от обикновено, не е стигнало до шеф на отдел в ДАНС, където той е имал достъп. Но че нещо извънредно се е случило, е неопровержима истина. И някой ден това обстоятелство ще се разбере. В момента, в който ще се направи нов модел на държавата, а този ден не е далече, всички тези неща ще излязат наяве.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ