Държавата се тресе! Бивш зам.-министър: Имаш ли политически връзки, прескачаш много нива в МВР

payimage-596360

Оставката на главния секретар на МВР Петър Тодоров е закъсняла. Цялата политическа въртележка, която се върти с назначаване, освобождаване на главни секретари, се отразява демотивиращо. Това показва, че системата е политизирана и който има политически връзки може да прескочи много нива. Това заяви Филип Гунев, бивш зам.-министър на вътрешните работи в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Според него главният секретар на МВР трябваше да подаде оставка още при смъртта на първите загинали полицаи, които бяха прегазени от бус с мигранти в Бургас.

„Полицията трябва да се ръководи от главен секретар, а не от министър. Министърът трябва да е политическо лице, работата му не е да коментира всяко убийство, всеки случай, всяка катастрофа. Ролята на главния секретар е да ръководи силите и средствата на министерството. В последните години с полицаите-министри стана практика воденето на полицията от министрите, което не е правилно”, смята Гунев.

В последните 10-15 г. виждаме липса на мандатност, на ясни критерии. Не може да говорим за съдебна реформа, ако полицията е политизирана, смята бившият зам.-вътрешен министър.

В последните 10 г. стана традиция да бъдат сменяни областни директори, главни секретари – това е деструктивно и подкопава мотивацията на полицаите, категоричен е Филип Гунев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ