Този скандал разтърси държавата! Медик от Търново призна за източването на НЗОК

403ca43216cc3771dcbce2de063b394e

Пълни самопризнания пред съдия е направил един от задържаните лекари за източването на касата в Пловдив с фиктивни документи и помощи за инвалиди за над 5 млн. лева. За схемата са задържани 8 души, а петима днес се изправиха пред Районния съд, който след минути ще се произнесе оставя ли ги в ареста, предва Лупа.

Призналият медик е от Велико Търново, каза прокурорът Димитър Пехливанов.

Пред съда се изправиха управителят на медицинския център „Медлайф“ Ненко Василев, д-р Ростислав Костадинов и тримата помагачи, които са служители на фирмите на организатора – Пламен Коларов, Веселина Николова и Златка Бързакова.

По думите на прокурор Пехливанов тримата служители са набирали хора, чрез които да бъде източвана касата. Обикаляли са и по малки населени места, за да събират лични данни, като заблуждавали хората, че им се полагат помощни средства. В някои от случаите са изписвани такива на стойност 7000 лв., а пациентите са получавали 7 пъти по-евтини средства.

“За другите трима обвиняеми има обективни причини, заради които преценихме, че не трябва да се изправят пред съда. Те са здравословни”, каза прокурорът. Върху сметките, имотите и дружествените дялове на обвиняемите ще бъде изискан запор, за да се гарантира връщането на парите на държавата.

“По делото безспорно се установи, че д-р Ростислав Костадинов не е съставил нито един от протоколите, визирани от прокуратурата. Имало е система за съставяне на тези актове и той не е участвал“, обясни извън залата адвокатът му Стефан Петков. Нямал представа защо клиентът му е обвинен. По думите му д-р Костадинов е работил към медицинския център, но не е съставил фалшиви протоколи. Те били изготвяни от друго лице. Според прокурора обаче това е само защитна теза.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ