Ефирът се тресе! Политолог разкри: Радев стимулира управляващите да го изключат от…

румен радев

„Човек не може да бъде задължен да изпълнява една длъжност, на която очевидно не иска да бъде повече. Той няма как да работи ефективно в такава среда. Чест му прави, че сам си подава оставката и се опитва да излезе от ситуация, в която президента го поставя“. Това заяви в ефира на Нова политологът Стойчо Стойчев по повод вчерашната оставка на главния секретар на МВР Петър Тодоров.

Припомняме, че вътрешният министър Калин Стоянов изпрати мотивирано искане до Румен Радев за освобождаването на Тодоров.

Държавният глава обаче отказа да го освободи. Малко по-късно той сам подаде оставка.
„Той подава оставка, за да разреши институционален сблъсък между правителството и президента. Ролята на държавния глава е различна от това да упражнява изпълнителна власт“, посочи политологът.

Според Стойчев Радев „стимулира управляващото мнозинство да промени съответните закони и да изключи фигурата на президента от съгласувателните процедури, в които беше включен преди няколко години“.

„Правилникът за дейността на МС и неговата администрация изисква предварително съгласуване преди да бъде оповестено решението правителството да иска отстраняването на главния секретар на МВР“, посочи Наталия Киселова, експерт по конституционно право.

По думите ѝ указът за освобождаването на главния секретар на МВР, който подаде оставка, ще бъде издаден в 7-дневен срок.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ