Свидетелка на мълнията в Русе: Докторите не се опитаха да съживят детето! Просто го вкараха в линейката

свидетелка

Смути ме това, че нямаше кардио-пулмунални мероприятия, които трябваше да се изпълнят, но не бяха направени. Не беше подаден кислород на детето (б.а. което почина след удара от мълния в Русе), не се обдишваше. Беше хванато за крайниците, сложено на носилка и вкарано в линейка и сякаш всичко спря. Това каза пред Нова телевизия Габриела Върбанова.

„Тази изключително смела дама е студентка по медицина“, каза пък за нея кореспондентът Наталия Йорданова, а водещата Мира Иванова уточни, че Габи е жената, която е оказала първа помощ на двете покосения от мълния 11-годишни момчета.

Стадион „Дунав” в Русе остава затворен. Вчера от прокуратурата влязоха на втори оглед. ДНСК също извършва огледи, за да се установи дали съоръжението е имало мълниезащита. Въпреки оказаната първа помощ и борбата на лекарите, едното момче почина. Неговият съотборник е с опасност за живота.

„Когато пристигнах близо до сградата на спортния комплекс, видях как родителите бягаха хаотично и че има суматоха. Усетих, че нещо се е случило. Оставих бебенцето си на друга майка, с която бяхме заедно. Затичах се към терените и срещнах съпруга ми, който каза, че децата са две. С последни сили бягах. Той ме буташе, за да стигна по-бързо при децата“, разказва Габриела.

„Докато тичах си мислех с кое от двете деца да започна. Когато пристигнах прецених, че над Венци има доста родители, които му правят изкуствено дишане. Видях, че се справят добре. Над Стилиян – другото момченце, беше един от треньорите, на който отидох да помогна. Устните на детето бяха посинели, докато правех изкуствено дишане”, добавя тя.

По думите ѝ, след като Стилиян възстановил дишането си, тя се прехвърлила към Венци, който също започнал да диша.

В същия момент дошла и жена, която се представила за лекар от Спешна помощ.

„Започнахме двете да реанимираме. Молех се линейките да дойдат по-бързо. Когато дойдоха – едната сестра започна с мен да прави сърдечен масаж, но спря. След това извади дефибрилатор, но незнайно защо го прибра. Детето не беше интубирано“, подчерта студентката.

Не мога да си простя, че не продължих да се боря, добавя тя.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ