Кметът на Варна събра уплашен журналистите: Идват да ме арестуват, заради 22 милиона

1-1280x853

Кметът на Варна Иван Портних обвини в „груба политическа манипулация и брутално активно мероприятие преди местните избори във Варна“ прокурора в Европейската прокуратура Теодора Георгиева. Това стана на специален и спешно свикан брифинг от Портних току-що.

Става въпрос за преписка по описа на Европейската прокуратура от 2021 г., свързана с изграждането на рибарското пристанище „Карантината“ във варненския квартал „Аспарухово“.

Според Портних съществували съмнения за намеса в разследването от страна на Теодора Георгиева, която според Портних нямала никакво отношение към него. „Държа да подчертая, че европейският делегиран прокурор, който отговаря и провежда разследването, е прокурор Михаела Райдовска“, каза Портних.

Шармантната Теодора Георгиева беше първата българка на работа при Кьовеши

След това той постави публично няколко въпроса, които според него били провокирани от работата по делото:

1. Извършвала ли е Теодора Георгиева действия по разследването и ако ги е извършила, на какво правно основание е станало това?

2. Свързана ли е Теодора Георгиева с политически кръгове и лица, които са опоненти на ГЕРБ? (Така пише по медиите, уточни Портних.)

3. Защо за вещо лице, което трябва да извърши техническа експертиза по досъдебното производство, е назначен Йоан Каратерзиян, активист на „Зелено движение“ и член на „Демократична България“, който още преди началото на изграждането на пристанището е изразявал негативното си отношение към проекта?

Портних цитира данни, според които Каратерзиян е бил назначен като вещо лице по досъдебното производство на 31 юли, а община Варна била уведомена за това едва на 25 август.

„С други думи – виждате един огромен период и после много къс срок, явно много бързат“, каза Портних. След това той изрази подозрения, че скоро може да му бъде повдигнато обвинение или да бъде арестуван със заповед на Европейската прокуратура.“

Рибарското пристанище „Карантината“ беше построено с 22 млн. лв. с ДДС, по-голямата част от които осигурени по програма „Рибарство и аквакултури“ на Европейския съюз.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ