УДАР! Управляващите елиминираха Радев. Мария Габриел отива на срещите на върха

румен радев, мария габриел

След като правителството успя да елиминира президента Румен Радев от срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли, сега кабинетът е на път да направи това и от срещата на върха по инициативата „Три морета“. Този път ударът срещу държавния глава е още по-силен, след като от 2017 г. той неизменно е бил на тези срещи. Става дума за общо 6 последователни форума на върха в Букурещ, София, Талин, Любляна, Варшава и Рига, пише Сега.

Според съобщение на Външно министерство, този път вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел ще ръководи българската делегация на Осмата среща на върха на Инициативата „Три морета“. Събитието ще е в сряда и четъртък в Букурещ, Румъния.

Форумът събира лидерите на 12-те страни участнички, за да обсъдят ключови теми, свързани с допълнителни възможности за стимулиране на икономическото развитие, засилване на сътрудничеството, укрепване на сигурността в региона, подобряване на регионалната свързаност и мобилизиране на необходимите инвестиции за важни за региона инфраструктурни проекти.

В рамките на Срещата на върха ще бъде приета съвместна Декларация, отразяваща общите цели и приоритетни теми за страните участнички в Инициативата.

Румъния е първата от държавите участнички в инициативата “Три морета”, която организира среща на върха за втори път. По време на форума Клаус Йоханис ще представи резултатите от мандата на страната начело на инициативата (юни 2022 г. – септември 2023 г.). В края на дискусиите се очаква да бъде приета съвместната декларация, с която Гърция ще стане 13-ата участваща държава в Инициативата като пълноправен член, а Украйна и Република Молдова ще получат статут на асоциирани членове.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ