Съветникът на Тагарев наглее и плаши със съд медици. Вижте хронологията на скандала по минути

мустафа емин

Повече от седмица след скандалното си поведение в УМБАЛСМ “Пирогов” Мустафа Емин, прочул се като недосегаемият съветник на военния министър Тодор Тагарев, подаде оставка, но продължи да заплашва медиците, помогнали на детето му, този път със съд. “Ще защитя името и достойнството си с доказване на истината за комуникацията ми с персонала в болница Пирогов в съда”, написа Мустафа Емин във фейсбук, след като часове по-рано директорът на “Пирогов” д-р Валентин Димитров прочете в ефир на една от националните телевизии хронологията на скандала в болницата на 28 август вечерта, описана по заснетото от охранителните видеокамери.

“Шестима медици удостоверяват в своите писмени показания, които дори са подписали, че са били заплашени от Мустафа Емин да бъдат уволнени”, разказа директорът на “Пирогов”. “Труд news” получи отказ от “Пирогов” за достъп до видеозаписите от въпросната вечер, тъй като на тях се виждат деца, но редакцията разполага с пълното описание на кадрите чрез доклада на началник “Сигурност” в здравното заведение. Емин е бил със съпругата си Айше. Активистът на “Да, България” заплашил лекарите и сестрите със здравния министър, ако не прегледат с предимство момченцето му. След като обяви оставката си, Емин написа във фейсбук, че “замразява” участието си в Националния съвет на ДБ, докато не приключи проверката на Контролната комисия на партията.

По този повод бившият военен министър Красимир Каракачанов заяви: “Факт е, че цялото ръководство на “Да, България” се е изсипало в “Пирогов” да притиска шефа на “Пирогов”. Това е поредната политическа калинка, която е назначена на държавна ясла, за да взема добра заплата”. “Въпросният съветник, а и неговият пряк началник – министърът на отбраната, няма ли да кажат едно “извинявай” на медицинските служители в “Пирогов?”, отбеляза още Каракачанов.

Хронологията на скандала по минути според видеозаписите
Докладът на началника на отдел “Сигурност” в “Пирогов” – Ивайло Лозанов, до изпълнителния директор на болницата, с който “Труд news” разполага, описва подробно, по минути видяното чрез видеокамерите след пристигането на Мустафа Емин на 28 август. От “Пирогов” предоставиха за “Труд news” документа и обясниха, че видозаписите съдържат кадри с малки деца, затова не ги разпространяват и допълват, че “детето в детска противошокова зала е било с тежък хеморагичен шок и хемоглобин 49”.

Във факсимилето от доклада името на съветника на Тагарев е скрито, заради чувствителната информация, но все пак ето хронологията на скандала дума по дума.

На 28.08.2023 г.:

В 19,20 ч – през централния вход на лечебното заведение пристигат (в целия документ името е скрито, но се подразбира, че става дума за Мустафа Емин) с дете, момченце на видима възраст 2-3 г., паралелно с друго семейство с по-малко от неговото дете. Без да преминават през Регистратура, както е установеният ред, се насочват към кабинет №111. При пристигането пред кабинета е видно, че там вече чакат 4-5 човека.

В 19,22 ч – от кабинет №111 излиза дежурен персонал, който виждайки човек с малко дете, се насочва директно към Мустафа Емин. Провеждат кратък разговор.

В 19,23 ч пристига съпругата на г-н Мустафа Емин заедно с момиченце на видима възраст 4-5 години. Той пуска сина си, който се затичва към майка си. Купуват на момченцето шоколадова вафла и вода и му дават да яде.

До 19,50 ч момченцето непрекъснато е в движение, а бащата комуникира по мобилния си телефон.

В 19,45 ч Мустафа припряно отваря вратата на кабинет №111.

B 19,50 ч в кабинета влизат жената и момченцето. Пред кабинета остават Мустафа Емин и момиченцето.

В 19,52 ч Емин отново припряно отваря вратата на кабинет №111.

В 19,53 ч жената и момченцето излизат от кабинета.

В 19,59 ч г-н Емин и семейството му пристигат пред кабинет №202 на Детско спешно приемно отделение /хирургичен кабинет/.

В 20,20 ч минават за консултация през кабинет №204 /детска ортопедия и травматология/.

В 20,26 ч жената и момченцето влизат в кабинет №129 /Клиника по образна диагностика – Рентген/.

В 20,28 ч. излизат от кабинета. По време на 2-минутния им престой в кабинета, друг служител се занимава с момиченцето, което чака пред кабинета.

В 20,30 ч пристигат пред входа на детска шокова зала откъм Детско спешно приемно отделение. Там вече чакат пациент с придружители.

В 20,40 ч пациентът е въведен в детска шокова зала, а г-н Емин и друг пациент с придружители продължават да чакат.

В 21,01 ч служителка излиза от детска шокова зала и насочва г-н Емин и другите чакащи пациенти към входа на детска шокова зала откъм входното фоайе на Детски хирургичен комплекс.

В 21,09 ч в детска шокова зала е приет пациент, който пристига преди г-н Емин.

В 21,14 ч от шокова зала излиза служителка, която предоставя документи на близките на вече приетия пациент и на г-н Емин.

B 21,15 ч при г-н Емин пристига мъж, облечен с бежова фланелка и кафеникав панталон.

В 21,18 ч приетият по-рано пациент излиза от шокова зала.

В 21,29 ч Емин звъни на звънеца на детска шокова зала. Показва се дежурна сестра.

В 21,33 ч отново излиза дежурен персонал при Емин, разговаря със семейството и им оказва съдействие за попълване на документи.

В 22,10 ч Емин отново звъни на звънеца на детска шокова зала.

В 22,22 ч на звънеца на детска шокова зала звъни съпругата на Емин.

В 22,23 ч излиза дежурен персонал и провежда 7-минутен разговор с Емин.

B 22,31 ч се показва доктор и също разговаря с Емин.

В 22,43 ч момченцето на Емин е прието в детска шокова зала.

В 22,54 ч детето е предадено н родителите си. През цялото време на престоя в лечебното заведение детето на Емин тича, гони се със сестричката си и т. н.

В 23,10 ч Мустафа Емин пристига отново в болницата и влиза в кабинет №111 и си тръгва малко по-късно.

Христо Гаджев, председател на комисията по отбрана в 49-ото НС: В кабинет на ГЕРБ и министърът щеше да се раздели с поста си

Освобождаването на господин Мустафа Емин от поста е малко на принципа “по-добре късно, отколкото никога”. Това е правилно решение на министъра на отбраната, макар и закъсняло. Случаят можеше да се провери още миналата седмица и да има адекватното решение. Да видим от тук нататък как ще се развиват бъдещи действия, защото е хубаво такива ситуации с хора във властта да няма, както и да не занимаваме обществото с подобни инциденти, при които хора злоупотребяват със служебното си положение.

В Комисията по отбрана получихме официално резултатите от проверката в Пирогов по казуса Емин. Тя е приключила на 31 август и е със следното заключение: “Изводът, който може да се направи от събраните по преписката документи и от камерите за видеонаблюдение е, че на 28.08.2023 г. г-н Мустафа Емин е проявил вербална агресия, със спокоен тон, спрямо служителите на УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” ЕАД и е извършил злоупотреба със служебно положение.” Очаквах, макар и безкрайно закъсняла реакция.

Вижте, ако това се беше случило в правителство на ГЕРБ, случаят щеше да бъде разрешен в рамките на по-малко от 24 часа. Веднага щеше да се влезе в контакт с болницата, да се проверят фактите, а ако те се потвърдят, човекът щеше да бъде освободен. А ако даден министър в кабинет на ГЕРБ си беше позволил да задържи съветник след подобен скандал, то със сигурност и въпросният министър щеше да се раздели с поста си. В ГЕРБ сме безкомпромисни към подобни прояви на злоупотреба с власт и положение. Да не говорим, че aко се върнем на представянето на въпросния съветник от момента на назначаването му, военният министър тогава представи господин Емин и като човек, който дори няма необходимото образование за поста и е записал във Военна академия магистратура. Единственият позитивен момент за него е, че е много близък с ръководството на една от партиите, които са в управляващото мнозинство (ДБ). Сега остава да видим реакцията и на “Да, България”. Защото очевидно той е заемал тази позиция в МО като член на Националния съвет на ДБ, а не заради някакви други качества.

Изясняване на обстоятелствата

Контролната комисия на „Да, България“ още разследва случая
Мустафа Емин е един от учредителите на “Да, България”, става ясно от предизборно видео на Емин и лидерът на “Да, България” Христо Иванов, което е записано на 20 март 2021 година за парламентарните избори. Христо Иванов представя Мустафа Емин и като член на Националния съвет на ДБ. Емин работел активно за интегрирането на Рибново в социалния и икономическия живот на страната, представя го Иванов. А самият Емин казва, че си представял Рибново като Швейцария на Балканите.

От ДБ вчера не реагираха на запитванията на “Труд news” дали в политическата формация е приключила проверката “Емин-Пирогов”. От “Да, България” съобщиха преди дни, че ръководството на “Пирогов” е оказало пълно съдействие и е предоставило исканата от контролните органи на партията информация по изясняване на обстоятелствата по случая.

От фейсбук

„Властта променя и често разваля човека, подайте си оставката!“

Във фейсбук съпругата на Мустафа Емин – Айше също публикува защитната версия на министерския съветник, а в негова подкрепа се изказват активисти и симпатизанти на ДБ, които подозират политическа атака срещу съветника на военния министър Тодор Тагарев. Някои от тях стигат до заключения, че Емин е жертва на руската пропаганда, а случаят е раздухан умишлено, за да се злепостави министерството на отбраната.

“Позорна е прибързаната и непроверена публична позиция, оповестена от “Да, България”, която е само поредна проява на насаждания от години вътрешнопартиен “болшевишки” дух на дискредитиране на достойни и почтени партийни членове, материализиран в най-различни форми на “приятелски огън”, “лов на вещици” и заклеймяване на “врага с партиен билет”, пишат в защита в профила на Емин негови симпатизанти. Пак във фейсбук има вече създадена група “С Мустафа Емин срещу хибридните атаки. Група за истина и достойнство”, в която се изтъква като аргумент за пропаганда, че новината за скандалното поведение на военния министър в “Пирогов” е била съобщена и от руската информационна агенция “Риа новости”.

Очаквано, следват коментари и за това, как е съвсем нормално скандал със съветник на военен министър да влезе в международния информационния обмен. Има и критики към Мустафа Еминот типа: “Вие сте поредното доказателство, че властта променя и много често разваля човека. Най-добре се оттеглете сам, докато все още ви е останала някаква чест!”.

“Не си правете шеги с министър на здравеопазването в здравно заведение. Най – малкото е нелепо, като да си играете с фалшива запалка до газова печка. Подайте си оставката, докато се докаже, кой лъже. Бързо възстановяване на детето”, пише друг последовател на Мустафа Емин.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ