Зеленски зове България: Това е брутална агресия! Свалете ограниченията, увеличавате ни страданията

payimage-593077

За прекратяване на всякакви ограничения върху доставките на украинско зърно призова президентът Володимир Зеленски. Той отправи апела по време на виртуалното си участие в пленарната сесия на Осмата среща на върха на Инициативата “Три морета”, която се провежда в Букурещ, предаде БТА.

„Това е брутална агресия срещу всички, срещу европейците. Последствията се усещат навсякъде. Украйна е против по-нататъшни ограничения върху нашия износ. Трябва да изнасяме, защото имаме нужда от средствата”, каза украинският президент. Той добави, че страната не бива да се превръща в икономическа мишена и отправи апел към премиерите на България, Словакия, Полша и Унгария.

“Моля партньорите и колегите от България, Полша, Унгария да вземат под внимание, че всякакъв вид ограничаване на украинския износ само увеличава страданията, причинени от руската агресия“, подчерта Зеленски. Той припомни, че основата на ЕС се гради върху свободната търговия и ненамесата на ниво свободна конкуренция.

“Европейските институции не трябва да умножават трудностите, пред които сме изправени. Украйна се бори за оцеляване, за нашите общи ценности. Това се случва както на сушата, така и във водата, но и във въздуха“, заключи Зеленски.

Той коментира и новината за откритите на територията на Румъния части от дрон, които може да са руски.

„Помислете какво щеше да се случи, ако Путин беше успял да стъпи истински в Украйна“, коментира украинският президент и допълни, че в миналото е липсвала солидарност със страната му, но датата 24 февруари е променила всичко.

“Украйна е благодарна на вашите страни за тяхната подкрепа. Като казвам „ние“, нямам предвид само украинците, но и вашите народи. Ние правим общ фронт за нашата обща свобода, за нашето общо европейско бъдеще. Тази форма на сътрудничество тук се нарича Инициатива “Три морета”, но не става въпрос за три стени, а за форма на единство. Когато украинските пристанища са бомбардирани почти всяка вечер, ние трябва да се справяме и постоянно да обръщаме внимание на нашата логистика“, заяви Зеленски.

Украинският президент съобщи и за нова руска атака на пазар в украинския град Константиновка, разположен на около 30 километра от фронтовата линия. По негова информация най-малко 16 души са били убити при бомбардировката. Поразени са пазар, магазини и аптека. „За съжаление броят на загиналите и ранените може да се увеличи“, добави Зеленски.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ