Николаев попиля кмета на Созопол: Отговорете за тръбите по плажа! Извинявайте, но цял живот плуваме в…

big_1

Водната стихия по крайбрежието в изрови тръби от пясъка на плажовете. Такъв е случаят и от Харманите.

,,При всички положения това не са тръби от битово-фекална канализация, а е заустване на дъждовни води. Точно в този район е големия водосбор от близките възвишения, които са край Созопол. Така че цялата дъждовна вода, която се излива по време на дъжд се събира тук, точно на това място. Навремето тук имаше един бетонен улей, който се ползваше като колектор на дъждовните води и тези води се изливаха в морето на плажа, като много често част от него се превръщаше в едно малко блато. Допреди няколко години беше по този начин.“

Това коментира пред Нова тв Тихомир Янакиев, кмет на Созопол.

,,Няма ли как другаде да се излива тази дъждовна вода? Тя не влияе ли върху чистотата на морската вода за летовниците“, попита Виктор Николаев.

,,А вие бихте ли ми дали идея къде да се случва това? Това са стотици години, хиляди да не кажа, от околните възвишения по естествения си път водата се излива тук. Ние не сме по-големи от природата. Стараем се да правим каквото е възможно, за да минимизираме ефектите, които следват, но ние не живеем в епруведка, а в природата все пак“, коментира той.

,,Такова нещо като пречистване на дъждовни води няма. На плажа на Хармани няма изливане на фекални води. Аз тук ваш екип не виждам на място да видят“, категоричен е кметът на Созопол.

,,Вместо да воювате с нас, защото някакъв неприятен тон има в този разговор, вместо нормален въпрос и отговор, по-скоро обяснете на хората за какво става въпрос. Вие сте раздразнен, че се поставя въпроса. Но ние цял живот сме плували в ла.на по нашето море, извинявам се и не съвсем, и когато има такава тръба, всички си мислят същото, което си мислехме и ние. Нормално ви питаме какво се излива и има ли начин то да се излива по друг начин. Въпросите ни са съвсем нормални. Дайте вие нормални отговори на хората и проблема им не е един или друг журналист, а тръбите, които виждат по плажовете“, коментира Николаев.

,,За втори път казвам, че тук няма изливане на фекални води. Ние имаме пречиствателна станция, от където минава битово-фекалната канализация на Созопол и Черноморец и няма място за истерия. По принцип, това, което знам, е, че никъде в България дъждовните води не се филтрират. Проблемът е, че голяма част от дъждовните води се вливат в битово-фекалната канализация и при голям дъжд има вероятност шахтите да започнат да преливат, защото трябва да се инвестира в дъждовни колектори, които да обхващат градовете“, коментира кметът.

Той обясни още, че държавата изисква заустване на дъждовните води навътре в морето, но същевременно те не се филтрират, предава Петел.

,,От таз гледна точка каква е разликата дали е навътре, или е на брега. Ако се искат такива станции за пречистване, то тогава държавата трябва да ги финансира, защото те струват няколко милиона лева, които са непосилни за малките общини“, коментира той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ