Ресторантьори: Докато се смеем за „костенурките“ на министърката, ситуацията става все по-сериозна

зарица

Докато се смеем за „ботушките“ и „костенурките“ на министъра на туризма, ситуацията в сектора става все по-сериозна, коментира пред Novini.bg Павлин Петров, съпредседател на Българската асоциация на заведенията.

Според него за трите ѝ месеца като министър на туризма, Зарица Динкова не е била припозната от собствения си бранш.

„Всекидневно валят десетки призиви за оставката ѝ – от собственици на заведения, през туристи, до хотелиери. Динкова не си направи труда да разработи програма за протичането на летния сезон, както и за решаването на важните проблеми пред бизнеса“, твърди той.

Според статистиката на НСИ приходите от туризъм се увеличават, но броят на пренощували туристи в местата за настаняване в България през юни 2023 г. е по-малък в сравнение с юни 2019 г.

„Тоест по-високите приходи, които отчита националната статистика, се дължат на по-високите цени и инфлацията у нас. Новите хитове на пазара, като Албания и Черна гора, както и старите познати Гърция и Турция, отчитат 20-процентов ръст на туристи, докато браншът у на се бори с ниската запълняемост на хотелите. Пример още е и нерешният проблем с ремонтите по пътищата по време пиковете дни за пътуване към Черноморието. Гневни туристи, които чакат на пътните възли с часове цяло лято, препълниха мрежата с кадри. Видяхме, че министър Динкова не успя да реагира адекватно и срещу черната кампания за замърсеното Черноморие. Къде беше министърът на туризма, докато НПО организации се упражняваха върху страховете на хората, а кметове влизаха в морето, за да доказват, че е чисто?“, питат от бранша.

„Секторът има нужда от силен министър, който да положи основите за национален приоритет на страната. В противен случай България ще задълбава на дъното за все по-непредпочитани дестинация… дори за собствените си граждани“, предупреди Павлин Петров.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ