Денков: Исторически факт е, че бях номиниран за премиер преди срещите в девическия. Знаех за тях

акад. николай денков

За първи път днес и министър-председателят Николай Денков призна за срещата в Самоковския манастир между Бориов, Петков и Василев, направена с логистичното съдействие на Алексей Петров, на която са били очертани основните параменти на бъдещото управлението.

В хода на дебата за действията на властта по предоляване на щетите от наводнениято но Южното Черноморие депутатът Станислав Балабанов от ИТН попита Денков кой го е посочил за поста.

„След като казвате, че нямате никаква представа как тази сглобка е създадена в един девически манастир, че нямате представа кой Ви е поставил за министър-председател и как е направено правителството – ами Вие нямате представа и как се управлява държавата“, каза депутатът на Слави Трифонов.

На свой ред Денков заяви, че е бил номиниран за поста още в предходния парламент:

„Само да припомня един исторически факт. В смисъл – не е исторически, но е факт. Айде така ще го кажем. Аз бях номиниран за министър-председател в предишното Народно събрание – преди срещата в манастира.“

Това е първият път, в който Денков признава, че е знаел за срещата в девическия манастир. Миналата седмица той отрече Алексей Петров да е участвал в преговорите за кабинета, но не коментира дали те са се провели по негова инициатива, нито къде и кога са се случвали.

Срещите на Триото в Самоковския манастир са били не една, както досега се говори, а няколко, твърди Епицентър.бг.

Борисов, Петков, Василев са провели дълги разговори в „стаичката на попа“, докато преодолеят противоречията си и сглобят правителството. Изборът на Самоковския манастир като място за помирение бил лично на Кирил Петков.

По-рано днес съпредседателят на ПП Кирил Петков отказа изобщо да отговаря на въпроси, свързани с ролята на Алексей Петров за съставянето на кабинета.

В края на миналата седмица Румен Христов (СДС) призна, че първата лидерската среща между Кирил Петков, Асен Василев и Бойко Борисов се е провела в девическия манастир в Самоков, а по думите на лидера на ГЕРБ „логистиката“ била осигурена лично от убития Алексей Петров.

А днес в парламента се заформи нова интрига – кога и кой е посочил Николай Денков за премиер. И Денков си призна това, което до вчера отричаше.

(Не)коалицията отказва да говори за стабилността си, но пък си поставя амбициозна програма. Кирил Петков заяви, че вчера се е провела лидерска среща между ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ-СДС, по време на която е постигнато споразумение половината от приоритетите на кабинета да минат още преди местните избори. Става дума за голяма част от законите за Шенген и Еврозоната, които трябва да бъдат приети до 26 октомври.

„Вчера имахме дискусия с ГЕРБ, те са съгласни с тези основни приоритети. От ДПС също“, каза Петков.

От останалите две парламентарни сили няма потвърждение на думите на Петков.

Възможността правителството да падне и изобщо да не се стигне до ротация, е една от заплахите, които ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС си разменят. Към момента лидерите отказват да отговарят на този въпрос.

Денков обаче заяви, че все още няма доверие на ГЕРБ, а за стабилността на кабинета може да се съди по дискусията в НС.

Когато си и изпълни задачите, тогава мога да кажа, че имам доверие на ГЕРБ, подчерта премиерът.

„Най-важните задачи, които имаме да свършим заедно с хората, които подкрепиха правителството, предстоят – промяната в Конституцията, съдебната реформа, промените в Закона за енергетиката, териториалните планове. Всичко това са тежки задачи, които предстоят – нека минат, нека имаме положителен резултат, тогава бих могъл да кажа, че ще имам доверие“, каза Денков в отговор на въпрос дали има доверие на ГЕРБ.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ