Кандидат-кмет на ПП уличен в конфликт на интереси от КПКОНПИ. Раздавал си заплати незаконно

гурдев2-750x430

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) установи конфликт на интереси при кандидат-кмета на ПП-тата д-р Данчо Гурдев в периода, в който е управлявал болницата във Велинград. Това става ясно от решение на Комисията с дата 5 септември 2023 г.

Като управител на здравното заведение д-р Гурдев е сключил договор и като лекар анестезиолог, като неправомерно сам е разпределил и получил суми за допълнително материално стимулиране. Според КПКОНПИ това противоречи на Закона според който лице, заемащо висша публична длъжност, не може да издава разпоредби за свои частни интереси.

Д-р Гурдев управлява едва 6 месеца болницата във Велинград, след което общинският съвет, чиято собственост е тя, го отстрани през февруари след шумни скандали за злоупотреби и заради тежкото финансово състояние на здравното заведение, пише narod.bg.

Проверки на местния парламент откриха нарушения при избора за управител в подписани от д-р Гурдев декларации с невярно съдържание, проведени обществени поръчки без разрешение на принципала на болницата.

Освен това съветниците във Велинград установиха в почти фалиралата болница петцифрени заплати на малък кръг лекари и медицински сестри, усвоени средства след фиктивен прием и операции на пациенти. В същото време болницата е спряла разплащания към подизпълнители и доставчици, стана ясно от проверките.

След отстраняването на 32-годишния анестезиолог като шеф на болницата, тя остава с огромна задлъжнялост и в тежка финансова криза, със запорирани от НАП сметки, глоби от регионалната здравна каса. Продължава и проверката на прокуратурата с колко е била ощетена болницата при провеждане на неразрешените от Общинския съвет в обществени поръчки.

След кратката 6-месечна управленска кариера д-р Гурдев се насочва към политиката.

Общински съветници във Велинград очакваха той да бъде номиниран за кмет от ПП „Възраждане“, които организираха протести в защита на д-р Гърдев, след като бе отстранен като управител на болницата. Партията на Костадин Костадинов обаче се е отказала да застане зад д-р Гурдев.

Неофициално в града се говори и обаче, че той ще е кметската номинация на „Продължаваме промяната“. На партийния сайт на „Продължаваме промяната“ все още липсва официална информация кой ще е кандидатът им за кмет на Велинград.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ