Много опасно! Вижте какво се отвори във Варна, деца може да пострадат

1821879

Вандали са премахнали част от строителните платна, които опасват изоставената къща на Антон Новак в Морската градина, видя репортер на Varna24.bg. Това прави обектът много опасен, тъй като в него лесно могат да проникнат любопитни малчугани и да се наранят.

Сградата от години тъне в разруха. Общината има идея тя да бъде превърната в посетителски център, където да се организират и изложби, семинари, и различни други събития. Но дотогава поне да бъде затворен този отвор в оградата, който примамва и ученици, и клошари, и наркомани, да влязат в тъмната и опасна вътрешност на сградата.

Антон Новак е емблематично име за Варна. Той е създател на Морската градина. Освен това и проектира всички градини в града: градинката между двете сгради на театъра (тогава наречена Градска градина), парковете на Музея „Владислав Варненчик“ и на Девическата гимназия (днес Регионален исторически музей), озеленяването край църквите и по улиците на града.

Новак създава и парка при Аспаруховия вал, парка при църквата „Света Петка“, градините на Катедралния храм „Успение Богородично“, парка при църквата „Свети Николай“, парка при Арменското училище.

Влага 35 години в благоустройството на града и ръководи общинската служба за озеленяване. Управител на Морската градина – Варна от 1895 г.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ