Той отиде в Euronews и разкри: ГЕРБ е готов с кандидата си за кмет на София – Росен Желязков

7 Dni Bulgaria14.09.2023
payimage-585026

„Очевидно е, че ще в София ще се ходи на балотаж. ГЕРБ ще промени кандидатурата на Георги Георгиев. Говори се за Росен Желязков, който има значително повече опит. На балотажа ще е много интересно да видим кой кандидат ще подкрепят основните политически сили“.

Тази прогноза направи пред Euronews Bulgaria политологът Явор Сидеров.

По думите му „местните избори имат различна динамика, личността на кандидата има значение повече, отколкото партийната дисциплина. Българите са достатъчно опитни с провеждане на избори, за да решат на кого да заложат“.

„Войната по места ще бележи целия период, в който ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС си сътрудничат. Никой обаче не иска нови избори. Двете коалиции разбират много добре всичко това“, посочи политологът.

Той коментира и промените в Конституцията, внесени от управляващото мнозинство.

„Компетенцията на Венецианската комисия засяга част от конституционните промени, но не всички. Становище върху смяната на националния празник тя не може да даде, защото е прерогатив на нацията.

Като цяло ще одобрят другите промени, защото в процеса на разговорите за съдебната реформа са били многократно подчертавани“, обясни Сидеров.

По отношение на правомощията на президента той каза, че е отчетлива тенденцията те да се свият, а по повод института на служебното правителство беше неизбежно да се реформира, защото „стои някак настрана“.

„Премахването на практика на института на служебното правителство, прехвърлянето на контрола в ръцете на парламента, показва, че държавата твърдо поема курс към възстановяване на парламентарния си тип“, заключи той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ