Цветан Филев безкомпромисен: Земеделците не искат оставки, а извинение от Денков!

payimage-596462

България няма да разреши вноса на слънчоглед от Украйна засега. Този компромис беше постигнат между правителството и протестиращите земеделци след близо четиричасови напрегнати преговори с управляващите.

„Нашият протест няма политически нюанс. Не искаме оставки, ние сме обединени без значение от сектора на земеделие. Този протест не е на зърнарите или на „терористите“, той е на тютюнопроизводители, билкопроизводители, растениевъди, животновъди. Ние имаме 5 искания за проблеми, които не са от 3 месеца, даже не са от 3 години. Сега е моментът да вземем нещата в наши ръце“, заяви председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев в студиото на Bulgaria On Air.

Той разказа как е минала срещата им вчера с акад. Денков, министър Кирил Вътев и министър Асен Василев. През всичките 4 часа се е акцентирало върху икономическите искания на протестиращите. Филев предположи, че най-вероятно по-късно ще се стигне до извинение от акад. Николай Денков, който нарече протестиращите – „терористи“. Гостът сподели, че всяко едно искане е било разгледано детайлно.

„Обещаха ни, че няма да се внася украински слънчоглед, докато не се преработят около 600 хил. тона стара продукция и 2 млн. тона от сегашната. Ако на преработвателите им трябва още слънчоглед, тогава да се стигне до комуникация с украинското правителство“, каза Филев.

Преработвателите казват, че българските производители искат прекалено висока цена за слънчогледа и затова вносът от Украйна е глътка въздух за тях. Филев поясни, че на вчерашната среща са им дадени данни от Агенция „Митници“, според които български търговци изнасят български слънчоглед на 1800 до 2000 лв. на тон. В същото време на нашите зърнопроизводители им се предлага продукцията да бъде изкупена на 600-700 лв. на тон от българските прероботватели.

Председателят на Съюза на зърнопроизводителите от Пловдив Людмил Работов се включи в разговора и представи позицията на асоциацията.

„Рано или късно трябва да се стигне до диалог и решения. В момента изчакваме за меморандум. Позицията на Националната асоциация е такава – ако бъде подписан този меморандум, би трябвало да оттеглим от протестиране. Водихме задълбочени разговори асоциацията и стигнахме до консенсус, че изобщо не сме доволни от това, което ни предлага правителството. Премиерът трябва да се извини на хората, които нарече терористи“, категоричен е той.

„Съвсем нормално е политиците да искат да яхнат протеста. Подчертавам, че той е само с икономическа насоченост, сред нас няма политици и искаме да се занимаваме със земеделие. Ние не сме на 100% удовлетворени, но все пак има напредък“, допълни Цветан Филев.

Той обясни, че втора точка от очаквания меморандум е правителството да се ангажира нотифицираните 150 млн. лв. да бъдат добавени към самата нотификация. В преговорите вчера е уточнено, че тези средства ще бъдат изплатени на земеделските производители.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ