Денков с половин уста се извини на земеделците за определението „терористи“: Без да исках ви обидих

денков

Правителството и протестиращите български земеделци подписаха меморандум, с който управляващите успяха да отговорят на исканията и притесненията им. Протестните действия спират, а земеделците се „прибират по родните си места и започват да се занимават с това, което правят най-добре: земеделието“, заяви представител на Инициативния комитет на протеста.

„Много важен и фундаментален документ между земеделската общност и правителството“, подчерта още той.

„Имаме подписано споразумение. Както се шегувахме в залата: след един фалстарт, важното е, че финиширахме успешно. При конструктивно проведени преговори, каквито имахме вчера и днес, няма победени, няма отстъпили, всички печелят. Около това се обединихме с хората, които участваха в срещата, че именно по този начин можем да продължим напред. Потушихме напрежението, което вълнува хората днес, но има проблеми, които има да се решат и ще решим заедно“, заяви премиерът акад. Николай Денков.

Министърът на земеделието Кирил Вътев благодари на всички, участвали в преговорите, за „изключително конструктивния диалог и градивните предложение, които са направили допълнително“. „Всички ние работим за най-важните хора в нашата страна. Това са потребителите – българските граждани“, добави той.

„Ясно е, че няма как всяко нещо да бъде изцяло постигнато. Но е важно да се стигне до консенсус, който удовлетворява всички. Надявам се да има резултати в дългосрочен план“, посочи от своя страна председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов и благодари на премиера и министрите на земеделието и финансите.

МЗХГ започва да изготвя комплекс от мерки и политики в дългосрочен аспект, които да дадат добро бъдеще за българските производители, стана още ясно от брифинга.

Меморандумът влиза в сила от днес, уточни премиерът.

„Всичко, което включихме в него, съответства в голяма част на очакванията и исканията на протестиращите, както и съответства на 100% на задачите и приоритетите на нашето правителство. Всички отпуснати средства се полагат на земеделците. Търсихме как да ги получат по-рано и в пълен размер. Има ускоряване и по-добра организация на работата така, че те да могат да работят по-спокойно. Всичко подписано съответства на подписаното между Украйна и Европейската комисия. Всичко, което направихме, е една малка крачка, но в правилната посока“, добави Денков.

Министър-председателят се извини на всички хора, за това, че „без да иска ги е обидил, защото не е било насочено към тях“. Думата била насочена към хората, които са отказали да откликнат на поканата му, за да се намери решение на техните проблеми, обясни той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ