Пловдивчанка с диабет: Дефицитът на препарати е огромен, не се храня, за да не хабя бройки

bolna-diabet-plovdivchanka-defitsitat-797

Пловдивчанка, болна от диабет, вече повече от година изпитва сериозно затруднение да се снабдява с животоспасяващи медикаменти. Краснойка Кушева многократно е подавала сигнал за липсата на препаратите до TrafficNews, като преди дни за пореден път се обърна към медията ни, за да изкаже разочарованието си.Кушева е диабетичка повече от 35 години, като от самото начало е на инсулин. За тези години се е наложило четири пъти да сменя приема на вида инсулин, заради ограничаване или напълното спиране на произвеждането на даден продукт. В момента Кушева е на лечение с препаратите „Тресиба“ и „Фиасп“, които са изключително трудни за намиране.

Тя сподели, че лечението й се повлиява добре от тези видове инсулини, но от ноември 2022 година има сериозни проблеми с доставката им. В момента тя отново изпитва голямо затруднение, тъй като не може да се снабди с въпросните медикаменти.

Многократно се е обръщала към Министерство на здравеопазването и Изпълнителна агенция по лекарства, неправителствената организация Българска диабетна асоциация, Фирма Ново Нордикс- вносителят и последно до Прокуратурата на Република България.„Сигналите са за липса на тези инсулини. Отговорите са в дух, че има зареждане на складове на едро, откъдето има разпределение по търговската мрежа, т.е до аптеките. Но отговор на въпроса ми ще има ли гаранции за доставките, никой не отговаря нищо конкретно“, сподели тя.

До този момент тя се е снабдявала с дозите чрез нейни познати и близки. Това обаче става все по-трудно.

„Изпълнителният директор на ИАЛ заяви в ефир, че трябва да минем на така наречените комбинирани дози. Моят лекар ендокринолог не е съгласен с това, аз също. С тези инсулини провеждам адекватно лечение на заболяването си. От месец юни имам електронен протокол за една година за доставки включващи три флакона „Тресиба” и три флакона „Фиасп” месечно. За да се справя не се храня вечер, намалям бързодействащия инсулин „Фиасп”, за да си гарантирам лекуването. „Тресиба“ не мога да икономисвам. За щастие тези летни месеци нямам сериозни вирусни заболявания, които променят дозите и влошават диабета ми”, добави Кушева.

Тя сподели, че броят на болните, лекувани с тези инсулини се знае от НЗОК, която заверява протоколите и знае какво е искането на лекарствените продукти.

„Всеки има здравно досие, има електронни рецепти, т.е има справки, но няма желание за проверки и анализ. Ако някой изнася за сметка на болните в България, да се каже, да се информират лекарите, лекуващи тези болни. В световен мащаб лекуването на инсулин зависимите диабетици става именно с тези инсулини, прилагат се инсулинови помпи, използват се сензори за изследване на захарта. Къде сме ние? Имам право на живот и искам държавата в която живея да ми гарантира адекватното лечение и да поеме отговорност, когато това се нарушава. Искам адекватни действия и искам отговорните за това длъжностни лица да си получат наказанието”, сподели тя.

Писмо с подобни искания е изпратила и до прокуратурата , като се надява да бъдат взети мерки и хората, които се нуждаят от тези медикаменти, за да живеят, да бъдат снабдявани с тях, без да се притесняват дали ще бъде застрашено здравето им или не.

„Не искам да се предавам, искам да живея пълноценно, искам да съм полезна на себе си, близките ми и на моята държава, към която съм толерантна с работата си, поведението и отговорността си”, завършва Краснойка.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ