Варненски майки недоволни – детските градини разделени на „наши“ и ваши“

детска градина

Зрее недоволство сред майки на малки деца във Варна.

Причината е, че детските градини са разделени на „наши“ и „ваши“ – само част от тях ще предлагат допълнителни занимания за деца.

Трябва да подготвим жалби, подписки и подобни, категорични са майки във Варна.

Жените споделят във Фейсбук своите проблеми, видя репортер на Varna24.bg. Публикуваме ги без редакторска намеса:

– В ДГ „Лястовичка“ няма. Децата ще се радват на някакъв спорт/танци

– В ДГ „Пламъче“ има народни танци, йога и приложно изкуство

– В ДГ „Звънче“ няма допълнителни дейности към момента. Би било чудесно да има нещо спортно за раздвижване и подобряване на координацията – народни танци, йога или друг вид спорт. Английски език също би било чудесно.

– В ДГ „Пушкин“ няма нищо. Добре би било да има някакви дейности, свързани със спорт и изкуство.

– В ДГ „Палечко“ обещаха танци от октомври. Предстои да разберем ще се осъществи ли наистина

– ДГ „Теменужка“ (основна сграда) също няма нищо. Тя и сградата е малка. Ще е добре поне рисуване, музика или английски да има, за спорт липсва база. През лятото имаше чудесна учителка по рисуване.

В края на миналия месец, часове преди майките във Варна да скочат на протест срещу липсата на безплатни допълнителни дейности, от Община Варна съобщиха, че такива – по английски език, музика, изобразително изкуство, спорт или други, ще бъдат осигурени за децата в общинските детски градини във Варна за новата учебна 2023/2024 г. За целта в бюджета е заделен финансов ресурс, който ще даде възможност за разнообразни занимания за развиване на творческия потенциал на малчуганите. Допълнителните дейности са извън учебния план и ще бъдат определени съобразно желанията на родителите, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна.

19 от детските градини са класирани и с проекти по Национална програма „Хубаво е в детската градина“ на Министерството на образованието и науката. Те ще получат допълнителни средства, извън предвидените в общинския бюджет, с които също да осигурят безплатни занимания за децата. Одобрените детски градини са: ДГ №35 “Детска радост“, ДГ №12 “Ян Бибиян“, ДГ №43 “Пинокио“, ДГ №22 “Мечо Пух“, ДГ №47 “Люляче“, ДГ №30 “Синчец“, ДГ №24 “Детско градче“, ДГ №3 “Звездичка“, ДГ №49 “Боров кът“, ДГ №39 “Приказка“, ДГ №13 “Мир“, ДГ №26 “Изворче“, ДГ №8 “Христо Ботев“, ДГ №40 “Детски свят“, ДГ №36 “Морска звездица“, ДГ №38 “Маргаритка“, ДГ №14 “Дружба“ и ДГ №37 „Пламъче“.

Жените обаче са недоволни, че това са част, а не всички детски заведения. Пак сме разделени, пак има неравнопоставеност, недоволни са те.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ