Напрежение! Парламентът заседава извънредно – депутатите ще изслушат ЦИК, МВР и ДАНС за машинния вот

payimage-598795

Парламентът с извънредно заседание днес.

Народните представители ще приемат правила за процедурата по обсъждане и приемане на промените в Конституцията. Причината за това е, че в правилника на Народното събрание не е предвидена подобна процедура.

Народното събрание ще изслуша министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и председателите на ЦИК и ДАНС за сигурността на машинното гласуване.

Първа точка в днешната програма за извънредното заседание на парламента от 12 часа е решение за попълване на състава на постоянната делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО – от „Има такъв народ“ (ИТН)“ предлагат Гроздан Карадажов за член.

Втора точка в програмата е приемане на процедурни правила за обсъждане и приемане на законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията. Проекторешението беше внесено от ГЕРБ, ДПС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ИТН.

Текстът на проекторешението е едно към едно с текста от 2014 г., когато бе предходното отваряне на Конституцията.

Според правилника на Народното събрание законопроекти се приемат на две четения, но в Конституцията е записано, че промени в основния закон се приемат на три гласувания.

В програмата следва точка за изслушване на вътрешния министър Калин Стоянов, председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова и председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Пламен Тончев относно „надежността на машините за гласуване, извършване на тестове и проверка и обезпечаване на честни местни избори на 29 октомври“. Изслушването е по искане на „Възраждане“.

Последна точка в програмата е парламентарен контрол на министрите от кабинета „Денков“.

По-рано парламентът създаде временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласуване, предава Епицентър.

Предложението беше на БСП и получи подкрепа от всички парламентарни групи.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ