Бизнесът в Сливен внесе в бюджета 15 млн.лв. просрочени задължения

Пари

Висок ръст при събираемостта на просрочени задължения отчитат от офиса на териториалната дирекция на НАП в Сливен. Близо 15 милиона лева са събрани за първите осем месеца на годината от публичните изпълнители на приходното ведомство в града. Има трайна тенденция на повишаваща се събираемост, в основата на която е активната комуникация и партньорският подход към длъжниците – фирми и граждани. Към пропусналите да платят в пълен размер публичните си дългове се прилага принципа на ранното уведомяване и разясняване на възможностите за обезпечаване и плащане на дългове при финансови затруднения. При трайна липса на съдействие и плащане от страна на длъжниците се стига и до търгове за продажба на имущество, а в определени случаи се търси и отговорност за дълговете лично от управителите на задлъжнелите фирми. От началото на годината териториалната структура на приходната агенция е провела 39 търга, а на 40 търговски обекта с големи неплатени задължения е приложена принудителната мярката изземване на средства от каси на длъжници.

От Националната агенция за приходите напомнят, че чрез автоматизирана система на Министерството на финансите получават обратна информация от всички държавни и общински органи преди те да започнат разплащане към изпълнители на обществени поръчки и други получатели на държавни и общински средства. Следва извършване на проверка за наличие на публични задължения и при установяване на такива, цялата или част от сумата, предвидена за разплащане, се използва за погасяване на дълговете към фиска.Данъчните препоръчват на гражданите и фирмите да ползват е-услугите на НАП с ПИК или КЕП, за да проверят дали имат задължения и какъв е актуалният им размер. В случаите на образувано изпълнително производство, клиентите, които изпитват финансови затруднения, могат да се обърнат към компетентния публичен изпълнител, за да обсъдят подходящи мерки за обезпечаване и заплащане на просрочените задължения.

Допълнителна информация може да получите сайта на приходната агенция или на телефоните на Информационния център на НАП: 0700 18 700 или 02 9859 6801, на цена, съобразно тарифата на съответния оператор.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ