ПРИЗНАНИЕ: Машинният вот остава напълно зависим от чужд софтуер

payimage-598741

Българските избори остават зависими от софтуер на машините за гласуване, който е изработен от чуждестранна компания, тъй като държавата отказва да го подмени с такъв, който е създаден по нейна поръчка, предава Сега.

Това се разбра от коментар на председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова. Тя беше поканена в парламента днес на изслушване, поискано от „Възраждане“ и посветено на надеждността на устройствата за гласуване. Участва също и вътрешният министър Калин Стоянов. Не се яви, макар че беше повикан, шефът на ДАНС Пламен Тончев.

В момента ЦИК разполага с 12 837 устройства. И досега те продължават да се съхраняват в частен склад, за който комисията е сключила договор по решение на Министерския съвет. Причината е, че няма осигурено от държавата подходящо помещение.

КАКВО Е ПОЛОЖЕНИЕТО

На практика за всеки избор ЦИК трябва да обявява обществена поръчка, за да наеме изпълнител, който да се погрижи за техническото, логистичното и транспортното осигуряване на машинния вот. Поръчките неизменно се печелят от частната българска компания „Сиела Норма“. Самата комисия така и не разви нужните способности, за да свърши сама тази работа, а подкрепа от другите държавни институции няма. Това е разход от десетина милиона лева на вот.

За предстоящите местни избори специално се налага и надграждане на софтуера, който не е пригоден за този тип вот, когато машините са закупени през 2021 г. ЦИК пробва да се договори директно с производителя на устройствата и на софтуера им – международната компания „Смартматик Интернешънъл Холдинг“. Получи обаче отказ, тъй като от корпорацията обявиха, че не работят пряко в България. Затова сега изглежда, че и тази поръчка ще отиде при „Сиела“, която е местният партньор на „Смартматик“.

ПЪЛНА ЗАВИСИМОСТ

Зависимостта от чуждата компания в момента е пълна, както днес неприкрито призна Нейкова. „Със софтуера за гласуване, придобит в началото на 2021 г. въз основа на договор, не може да се предприеме нито едно техническо решение, без участието на създателя на софтуера „Смартматик Интернешънъл Холдинг“ и това е факт, който няма смисъл да бъде спестен“, посочи днес Камелия Нейкова пред депутатите.

Тя напомни, че с колегите й са опитали да привлекат чуждестранната компания за пряк партньор на българската държава, но са получили отказ. Това ги принуждава в момента да се договарят отново със „Сиела“ като партньор на „Смартматик“ в България.

И АБСОЛЮТНО НЕХАЙСТВО

По-лошото обаче е, че другите държавни институции отказват да се ангажират с решение, което да освободи страната ни от зависимостта от чуждия софтуер.

„За да няма чуждо участие, многократно ЦИК е предлагала да се изработи нов софтуер, по възлагане на българската държава, така че да може напълно да бъде преодоляна намесата на чужди фирми и лица в този процес. Към настоящия момент ЦИК не е получила от нито една институция отговор на този въпрос“, заяви с неприкрита горчивина Нейкова. Такъв отговор няма и от сегашното правителство „Денков-Габриел“, към което изборните комисари са се обърнали по казуса още при създаването му, както твърди шефът на ЦИК.

Това положение на нещата не засяга само софтуера, а всичко свързано с машинния вот и въобще с изборния процес. Нейкова заяви, че ЦИК е опитвала многократно да ангажира органите, натоварени със сигурността на държавата, да се включат с експертиза и мерки за сигурност. Но получава отговор, че Изборният кодекс не им налага да вършат такава работа.

Институциите дори държат ЦИК в неведение за някои неща. Например, когато се правят проверки на хората, които „Сиела“ ангажира за осигуряването на машинния вот. Сред тях има и чужди граждани, които фактически участват в изборния процес – факт, който неведнъж е бил обсъждан с тревога в публичното пространство. Тези хора се проверяват от МВР и ДАНС; според Нейкова обаче от агенцията по сигурността и досега не са отговорили на запитванията на ЦИК по какъв начин се извършва проверката на тези хора.

Миналата седмица парламентът създаде специална временна комисия, която да проучи сигурността на машинния вот. Остава да видим дали тя ще вземе отношение по тези проблеми.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ