Въртят страшна схема със сирената, експерт призна: Чиста измама! Може да имате проблем със сърцето

овче сирене

Само един от 10 тествани вида овчи сирена и кашкавали са приготвени единствено от овче мляко, сочи проучване не Сдружението за достъпна и качествена храна. Проучването показва още по-фрапиращи данни – изследвано е биволско сирене, в което е установено, че няма грам биволско мляко.

„Надявахме се, че качеството ще се покачва, а няма да пада драстично. Това е предмет на националната сигурност, на всеки му е важно с какво се храни. Резултатът е в една от най-реномираните в света лаборатории, която направи количествен ДНК анализ. На места имаме производители с над 50% краве мляко, което е чиста измама и в ущърб на потребителите.

Повторихме тези, които тествахме преди няколко месеца. Повтори се същият резултат, даже има влошаване“, обясни председателят на Сдружението за достъпна и качествена храна Андрей Велчев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в България количествен анализ не се прави, а от Сдружението за достъпна и качествена храна са първият клиент, поръчал подобен анализ на международна лаборатория.

„Апелът е, освен БАБХ и Комисията за защита на потребителите, от Правната комисия на НС също да вземат да отговорят. Три месеца нямаме отговор, а оправдания не може да има. Няма случай на изтеглени продукти. Докато тече тестът и Агенцията по храните вземе отношение, тези партиди се изчерпват. Проблемът се задълбочава. Надявам се да не получаваме copy-paste отговори“, каза още Велчев.

Критиката към нас също расте, защото обществото иска да види някой наказан, отбеляза той.

Той отново посочи, че слагат краве мляко в продуктите, които са рекламирани като овчи такива.

„Това може да бъде опасно и да има сериозно отражение при хора със сърдечно-съдови проблеми или алергични към това мляко. Потребителят е най-ощетен. Когато те разчитат на етикета, а не е това, което се съдържа вътре, кой трябва да се самосезира? Най-вероятно Комисията за защита на потребителите“, коментира Велчев.

Председателят на Сдружението за достъпна и качествена храна напомни, че касовата бележка е единствената гаранция, с която можем да докажем откъде сме закупили продукта.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ