Стефан Радев: Сливен е сред градовете с най-малко фини прахови частици

obtshina-3800x2533_c

„Сливен е сред градовете с най-малко фини прахови частици и с голям процент на оползотворени отпадъци“, съобщи кметът на община Сливен Стефан Радев. През последните години Общината положи усилия да зададе истински стандарт за добро управление в това отношение. „Искаме да живеем в „зелен“ град. Създадохме концепция, която вече е оценена извън територията на общината“, каза още той.

Сред акцентите в сферата на екологията е реорганизираното сметосъбиране и сметоизвозване, което обхваща всички населени места в общината, при повишена събираемост на постъпленията от такса смет през последните години. Завишени са изискванията за кратност на събиране и транспортиране на битовите отпадъци: в града е ежедневно за разлика от приключилия договор за периода от 2015 до 2020 година, когато това ставаше 3 пъти седмично. В град Кермен и селата тези дейности, вместо по два, вече се извършат по 3-4 пъти в месеца. Осъществява се мониторинг в реално време чрез GPS-система. Важно е да се отбележи, че премахнахме отчитането на отпадъците според броя „вдигнати“ съдове и въведохме отчитане на реално транспортирано количество до сепариращата инсталация и регионалното депо в Ямбол. През последните години усилията са насочени към намаляване на количествата депонирани отпадъци и тяхното екологосъобразно обезвреждане.

Въведени са действащи системи за разделно събиране на отпадъци от опаковки, съобщиха от отдел „Екология“. В града са поставени инсталации за събиране на пластмасови бутилки „Шишеяд“. Общината подкрепя кампанията „Капачки за бъдеще“, като осигурява съдове за събирането им и транспорт за извозването им.

Почистването на местата за обществено ползване в града се извършва в летен и зимен режим. Възстановено бе машинното миене на основната пътна мрежа в града, като приоритет са улиците, по които се движи обществения транспорт. Целта е да се намалят емисиите от фини прахови частици.

Ежегодно се почистват нерегламентираните сметища около населените места. Само през тази година Общината направи разходи за 100 000 лева за ликвидиране на 19 обекта. Успяхме да разработим и система за премахване на излезли от употреба моторни превозни средства от обществени места.

Приоритет в направление „Екология“ е работата на общината и занапред са дейностите за подобряване на екологичните показатели. Сливен участва в проект съвместно с още седем общини, свързан с адаптирането ни към изменението на климата. Възложено е проектиране за превръщането на ул. „Никола Фурнаджиев“ в зелен коридор между два парка. В зеления коридор ще бъдат обособени кътове с отдих с цветни алеи, много нова растителност и дървета, ще бъде изградена поливна система. Зоната ще е с нов облик, с висока екологична стойност, ще бъде намален парниковият ефект. „Подобни проекти, според нас, са модел за управление и занапред. Всички дейности за подобряване на екологичните показатели са основен приоритет за бъдещото развитие на града“, коментира кметът Радев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ