РЗИ-Сливен даде информация за три важни ваксини

IMG_3070-3800x2850_c

РЗИ – Сливен даде информация за 3 важни ваксини, които са част от Националната програма по ваксинопрофилактика. Д-р Даниела Калева, началник – отдел в РЗИ – Сливен, информира за ваксините при профилактика на ротавирусните гастроентерити, при рак на маточната шийка и ваксините при сезонен грип плюс новата ваксина за коронавирус.

Вече е започнало приложението на новата ваксина – Gardasil 9 по Националната програма за профилактика на рака на маточната шийка. Така момичета от 10 навършени до 13 години 11 месеца и 29 дни, могат да получат безплатно ваксина срещу човешки папилома вирус (HPV). За изграждане на ефективна защита е необходимо да се поставят две дози. Досега по Програмата се осигуряваха безплатно ваксините Gardasil. „Всяка трета жена в България между 14 и 55 г. е носителка на HPV инфекция“.

Стана ясно, че от сряда /27 септември/ започва приложението на новата адаптирана ваксина срещу XBB-варианта на COVID-19. В Регионалните здравни инспекции вече са разпределени 80 000 дози. Ваксините са предназначени за лица над 12 г., а през идната седмица се очаква и доставка на ваксини за деца между 6 м. и 11 г.

По Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и пневмококовите инфекции при лица на и над 65 г., тази година е осигурено финансиране на 370 544 ваксини срещу грип. През следващите 3 години броят им постепенно ще се увеличава, като целта е през 2026 г. да бъде постигнат 35% обхват на целевата група.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ