Български звезди категорични: Искаме затвор и строги закони. Нека принудят хората…

антон радичев

„Затвор трябва да е наказанието за всеки шофьор, пил повече от бира или чаша вино и седнал зад волана. Допустимо е да се чукнем за наздраве, но ако промилите станат повече от 0,5, трябва да има сериозни наказания.“

Това категорично заяви пред „България Днес“ Антон Радичев. Коментарът на актьора е по повод предложението на МВР таванът на допустимото количество алкохол в кръвта на шофьорите да падне до 0,2 или 0,5 промила, каквато е европейската практика. Според главния секретар на МВР Живко Коцев не бива изобщо да се допуска шофиране след употреба на алкохол.

Сходно мнение има и Фънки, който категорично отрича сядането зад волан след почерпка с какъвто и да е алкохол.

„100% подкрепям всякакви закони, които да принудят хората да не карат пили. Както аз мога да се огранича и никога да не си помисля да се кача на шофьорското място дори след една бира, така и всеки друг човек трябва да подхожда отговорно, а не да се превръща в убиец“, коментира музикантът. По негови думи трябва да се въведат такива закони, защото намаляването на промилите ще доведе до по-малко катастрофи на пътя.

„Ако се сложат едни солени глоби и ефективни наказания, хората ще се замислят, преди да карат, след като пият. Българите си обичаме още от едно време някой да ни бие с тоягата и ако не ядем шамари, не спазваме никакви правила“, каза още Фънки.

В момента наличието на алкохол до 0,5 промила е долната граница, под която наказание не се налага. Над тези стойности се прилагат административни мерки като отнемане на книжката. Наличие на алкохол над 1,2 промила е престъпление. В тези случаи нарушителите подлежат на прокурорско разследване и е възможно да бъдат наказани със затвор.

„Въпреки че никога не си позволявам да карам пил, една бира или чаша вино за наздравица е допустима. Но не повече, защото това може да доведе до смърт. 0,2 е много малка граница, но за повече от 0,5 трябва да има наказания“, сподели пред вестника Радичев. И допълва: „Когато човек се почерпи и се качи в колата, започва да губи пространствена ориентация, реакциите му се забавят и не може да съобрази пътните условия и настилката. Това освен опасен шофьор го прави и потенциален убиец“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ