Русия заплаши България: Нарушавате задълженията си! Ако направите това, ще има невинни жертви!

freeimage

Светкавична реакция на Руската Федерална служба по военнотехническото сътрудничество след дебатите в българския парламент и решението да бъде изпратено въоръжение на Украйна.

Службата призовава България да не предава на Украйна ракети за зенитни ракетни системи С-300, за да не бъде допуснато нарушение на международното право.

Русия се позовава на член 4 от Споразумението между правителството на Руската федерация и правителството на Република България за военно-техническо сътрудничество от 5 септември 2002 г. Текстът гласи, че прехвърлянето на трета страна на оръжия и военна техника, получени като резултат от двустранно военно-техническо сътрудничество е неприемливо без получаване на предварително писмено съгласие на Русия.

„Това е поредният опит на управляващите в България грубо да нарушат международните си задължения в областта на контрола над въоръженията, въпреки многократните обяснения от руска страна. Прехвърлянето на оръжия в зоната на бойните действия в Украйна неизбежно ще доведе до допълнителен ескалация на конфликта и невинни жертви.

Призоваваме българската страна да преразгледа взетото решение, за да не се допускат нарушения на международното право в областта на военнотехническото сътрудничество“, заявиха от Руската Федерална служба по военнотехническото сътрудничество, предава Блиц.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ