СКАНДАЛ! Тагарев даде обществена поръчка за 11 млн. лв на фирма от обръча на… жена си Петя

тодор тагарев

Министерство на отбраната подписва договор за доставка на безпилотни летателни апарати на стойност 9 млн. лв. без ДДС т.е., близо 11 милиона лева. Изпълнител е обединение от две български фирми – „Контракс” АД и „Телесис” ЕООД. Собственик и управител на последната е Стоян Аврамов, който от своя страна се оказва дългогодишен съдружник във фирмата „Прокон” ООД, където основният капитал се държи от… Петя Тагарева, съпруга на настоящия военен министър Тодор Тагарев!

Има ли тук крещящ пример за конфликт на интереси? Това е официално заведен в деловодството на Народното събрание въпрос, отправен на 18 септември 2023 г., твърди Narod.bg.

Отговорът на московския възпитаник Тагарев трябва да е устен в рамките на парламентарния контрол на 29 септември, петък. Какво и как ще отговори министърът на отбраната, предстои да чуем.

Докато чакаме, обаче, си струва да погледнем по-добре в бизнеса на семейство Тагареви, където ще видим познати политически лица и фирмена активност на фона на официалните позиции, които Тодор Тагарев заема през годините успоредно с нарастващо семейно състояние.

Фирмата „Прокон” ООД е основана през далечната 1995 г. В решение на Софийския градски съд от 25 септември е записано, че фирмата се регистрира с капитал от 51 000 тогавашни лева, разпределен в 51 дяла, който се разделят поравно между трима съдружници — Стоян Аврамов, Тодор Тагарев и Бонка Шаламанова.

Дружеството се представлява и управлява от Аврамов и Тагарев. Бонка Шаламанова е съпруга на добре известния Велизар Шаламанов — бъдещ служебен министър на отбраната в кабинета „Близнашки”, депутат от ДБ в два парламента и инфлуенсър в областта на отбраната и сигурността, който напоследък се появи, като яростен защитник на Мустафа Емин – сгафилият бивш съветник на министър Тагарев.

През октомври 1998 г. Бонка Шаламанова също е вписана като управител на „Прокон” ООД. Интересно е, че това съвпада с издигането на съпруга й за заместник-министър на отбраната в кабинета „Костов”. През май 2000 г. Тодоро Тагарев е заличен като управител и ръководството остава в ръцете на Шаламанова и Стоян Аврамов. Разпределението на дяловете остава непроменено.

Три години по-късно, през юни 2003 г., Тагарев прехвърля своите дялове на съпругата си Петя. Размени има и в семейство Шаламанови – Бонка дава дяловете си на Велизар. Управител остава Стоян Аврамов, но е добавена и Петя Тагарева. Двамата управляват „заедно и поотделно”.

На 4 април 2008 г. „Прокон” ООД претърпява най-сериозната промяна в собствеността си. Велизар Шаламанов прехвърля всичките си дялове на Петя Тагарева. Аврамов също прехвърля по-голямата част от дяловете си на жената на Тодор Тагарев. Така в ръцете й се оказва 4600 лв. от капитала на дружеството, а Стоян Аврамов остава с 500 лв.

Двамата, обаче остават управители на фирмата. В този си вид „Прокон” ООД продължава да съществува и днес. Каква е точно дейността на фирмата е въпрос без ясен публичен отговор.

В актуалното й състояние на сайта на Търговския регистър е посочено, че компанията се занимава с консултантска дейност и посредничество, включително в сферата на отбраната и националната сигурност; организация на курсове, семинари и изложби; издателска и рекламна дейност. На сайта на компанията (procon.bg) ударението е поставено по-скоро на информационните технологии и издателската дейност.

Годишните финансови отчети на компанията сочат, че приходите почти изцяло идват от предоставяне на услуги. Междувременно бизнесът на Тагарева и Стоян Аврамов върви. През 2008 г. приходите им са в рамкие на 146 хил. лв., но през 2011 г. падат до само 65 хил.

Е, през 2013 г., когато Тагарев е служебен министър на отбраната, приходите на фирмата на жена му стигат 332 хил.

Реклама

2015 г. се оказва още по-добра – 378 хил. лв. влизат в „Прокон” ООД. Последният финансов отчет който е качен в Търговския регистър е от 2019 г. и показва, че приходите са 98 хил.

Във финансовите отчети, обаче се вижда, че фирмата има по сметките си над 200 хил. Нелошият бизнес, който генерира „Прокон” ООД, може би с е причината за сериозното замогване на семейство Тагареви в последните 10 години.

В имуществената декларация на Тодор Тагарев от 2013 г. е посочено, че той притежава банков влог с 20 хил. лева и още един с малко под 9 хил. долара.

Случайно или не, точно в тази декларация Тагарев „забравя” за съществуването на фирмата на жена си – факт, открит от Сметната палата в началото на 2014 г. при проверка на декларациите за предходната година.

Последната му имуществена декларация от тази година показва, че Тагареви са си спомнили за „Прокон” ООД. Отделно вече имат банкови влогове от 360 хил. лева и вложения в инвестиционни и пенсионни фондове за още 52 хил., което превръща военния министър в един от заможните членове на Министерския съвет.

Ясно е, че Тодор Тагарев трудно може да отрече, че познава добре управителят на „Телесис” ЕООД Стоян Аврамов предвид факта, че двамата създават обща фирма и са съдружници в нея между 1995 и 2003 г., а в последните 20 години съпругата на натовския орел с диплома от Москва продължава да управлява малкия, но активен бизнес заедно с Аврамов.

Остава въпросът доколко такова бизнес партньорство може да повлияе на надзора на Министерството на отбраната, който трябва да упражнява при изпълнението на настоящия договор за доставена безпилотни летателни апарати.

Или пък за издействане на по-добри условия за изпълнителя? Точно за такова нещо се намеква в парламентарния въпрос до Тодор Тагарев.

Важно е да се уточни дали след подписването на договора изпълнителят, очевидно свързан с министъра, е поискал оскъпяване на доставката? И дали цялата сделка не е за прокурор заради очевадния конфликт на интереси?

Бизнесът на „Прркон” ООД повдигат и други въпроси, които са от компетенциите на различни държавни органи.

Така например между 1998 и 2001 г. Тагарев е директор на дирекции „Планиране на отбраната“ и „Политика по въоръженията“, а съпругът на тогавашната му съдружничка Бонка Шаламанова – Велизар, е зам.-министър на отбраната. Дали това е подпомагало бизнеса на „Прокон” ООД?

Същите въпроси могат да се задават и за периода, в който Тагарев е съветник на министъра на отбраната и председател на Съвета на директорите на държавната ТЕРЕМ ЕАД (2009 – 2010 г.), служебен министър на отбраната (пролетта на 2013 г.) и шеф на Института по отбрана (2016 – 2017 г.).

Да не забравяме, че в последните години Тагарев бе най-активен на обществената сцена, където се представяше за „независим военен експерт” и активно лобираше за различни сделки в областта на отбраната. Някъде там е и съветническата позиция в украинското военно министерство, която според Тагарев е била „pro bono”…



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ