Цяла България говори за думите на Денков: Ако това се случи, последствията ще бъдат много тежки

payimage-596462

Това, което правим, е най-доброто възможно и за тях и за държавата. Голяма част от техните искания се основават на невярна или изопачена информация. Крайният срок да се изпрати пакетът документи до Европейската комисия е утре, събота. Никакво отлагане повече не може да се направи, защото рискуваме загубата на 3,5 млрд. лева, ако изпуснем срока на ЕК. Второ – в документите, които изпращаме, ясно е казано, че централите ще работят до 2038 г. Трето – няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи. Това заяви премиерът акад. Николай Денков след извънредното заседание на Министерски съвет във връзка с териториалните планове, предава Novini.bg.

Премиерът обяви, че се създава предприятие за превръщане на териториите на мините в зони за икономическа дейност. „Изключително важно е да се създадат механизми, с които хората с определена квалификация да могат да намерят работа в същия регион. Затова създаваме предприятие, което ще работи в индустриална зока на територията на Мини Марица изток. То няма да работи в конкуренция, а в сътрудничество с тях. Тази зона ще привлича инвеститори“, обясни той.

Министър-председателят уточни, че мините ще съществуват и ще продължат да работят, ТЕЦ-овете и новото предприятие, което ще се създаде до края на годината, както и инвеститори, които вече са проявили интерес.

Той допълни, че е предвидено създаването на социални пакети за тези кадри и призова работещите в Марица изток, които въпреки това желаят да продължат да протестират, да го правят по законен начин, без да пречат на други.

„Следващите два месеца ще преговаряме с ЕК. След 30 ноември тя трябва да представи на всички държави членки договореното и до края на декември всяка държава трябва да се е съгласила с предлаганото. Ако това не се случи, то тогава средствата ще се изгубят и последствията за тези региони ще бъдат изключително тежки”, допълни Денков.

Министърът на финансите Асен Василев добави, че Планът за справедлив преход е бил приет буквално в последния момент.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ