Учениците ликуват! Министърът на образованието обяви официално дългоочакваната новина

payimage-590359

Министърът на образованието и науката Галин Цоков отрече в интервю за Нова телевизия, че се готви забрана за внасяне на смартфони от учениците в класните стаи.

По повод влизането на децата в час с мобилни телефони, той обясни, че в класната стая може да се ползват и други електронни устройства, има много интересни световни модели, които дават възможност за пълна хибридизация на обучението. Пътят за „забрана“ на смартфоните и телефоните в класната стая преминава през ангажирането на децата в самия процес на обучение – те да участват активно, за да нямат време за други неща, свързани с телефоните, каза Цоков.

В момента се правят проучвания за възможностите за въвеждане на определени рамки за използване на електронните устройства, включително изкуствения интелект, които ще помогнат на учители, родители и ученици да са спокойни как се ползват смислено електронните устройства в класната стая, каза още министърът.

Цоков разказа и за въвеждането на дигиталната раница, като допълни, че няма как хартиените учебници да отпаднат напълно. Но това, което успяхме да направим и да заработи, е една уникална платформа за обучение. В дигиталната раница са всички учебници в pdf формат. И амбицията ни е в следващата година тя да бъде напълнена и с материали на самите учители, обясни министърът.

От понеделник влиза в сила електронната извинителна бележка за учениците. Колко ще струва издаването й обаче ще се определи от здравното министерство, обясни Галин Цоков.

Още след 25 септември нашата система бе готова да транслира тези бележки към електронните дневници, каза Цоков и обясни пътя, по който ще се случва това. Лекарят ще издава бележката след посещение и въведени данни в системата на здравната каса. Те ще се издават и насочват към електронната система на училищното образование само след извършен преглед. Дори има 2 часа, в които лекарят може да коригира бележката, и тогава вече тя заминава към системата на МОН.

МЗ ще реши за цената. При някои лични лекари е безплатно, при други 1-2 лева, обясни министърът.

Той даде пример, че миналата година е имало 270 хиляди отсъствия на ученици. По 50 отсъствия на ученик се падали средно. И това е една от основните причини за отпадане от образователната система. Тази електронна система ще освети този процес, каза Цоков.

Електронната бележка ще намали административната тежест на класните ръководители – около 3 работни дни е спестеното време, за да може те да се занимават със своите ученици.

На въпрос дали се обмисля съкращаване на лятната ваканция и по-ранно започване на учебната година от 1 септември, той отговори: Не са обсъждани сега тези варианти. Основният проблем в нашата образователна система наистина са по-малките учебни дни като брой, което означава и по-голяма натовареност на учениците в учебните дни, в които те присъстват в училище. Може би това ще е следващият анализ, който трябва да направим задълбочено и в следващите месеци да дадем някакви предложения.

Всичко, което се вземе като обсъждане с родители и общественост, трябва да почива на данни и на изследвания. Можем да направим това и да го представим на родителите като вариант за действие, допълни министърът.

Той успокои, че началният час за започване на училище трябва да остане 8 часа, а изключенията са за училищата на двусменен режим, които започват от 7,30 ч. Това са само 10% от училищата в България.

 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ