Напрежението ескалира! Протестиращи: 2 часа изтрая обещанието! Протестът ще стане политически

IMAGE_15684330_40_0

„Само 2 часа издържаха обещанията, които зам.- министърът на енергетиката даде на среща в Кюстендил, на която обсъждахме абсурдния териториален план за областта. Исканията ни са ясни, нека правителството да изпълни взетото от парламента решение. Засега те упорстват, но да не се окаже, че от синдикален, протестът ще прерасне в политически“. Това обяви синдикалният лидер от ТЕЦ „Бобов дол“ Ивайло Димитров, който беше на протеста на енергетиците край Дупница, предава 24 часа.

Днес протестът продължава. Около 1 600 души са пряко засегнати от въпроса, а 10 000 души са свързани с тях. „Искаме да запазим работните си места. Нашите деца да останат в България. Ние не искаме да ходим в чужбина, искаме да останем тук“, коментират протестиращите.

Въпреки че е премахнат срокът за закриване, протестиращите не са съгласни и с предложението за намаляване на мощностите на топлоелектрическата централа. Според тях няма друга възможност за устойчива заетост, което ще доведе до обезлюдяване на региона.

Още на обсъждането на териториалния план изпълнителният директор на ТЕЦ „Бобов дол“ инж. Любомир Спасов обяви, че вече направените инвестиции на централата надхвърлят средствата, предвидени по плановете за региона, а тепърва им предстоят още. “Оставете ни да работим“ беше категоричен инж. Спасов.

Също тогава кметът на Кюстендил заяви, че средствата са крайно недостатъчни за състоянието на областта.

Към днешна дата яснотата става все по малко предвид, че все по ясно се очертава скоростно намалява на мощности до 2030 г., след което ще останат минимални за критични нужди. Ако все пак нещо е ясно, то е, че без конвенционални централи и дума не може да става за енергийна сигурност, а темата е заобиколена с нереалистични проекти в териториалните планове.

Протестът е обявен като безсрочен и граждански.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ