Окончателно: 17 г. затвор за пловдивчанина, убил жена си за чаша ракия

1264673

Върховният касационен съд потвърди присъдата от 17 години затвор на пловдивчанина Николай Накев, който преби до смърт съпругата си Мария заради чаша ракия. Убийството е извършено на 28 юли 2021 г. в дома им на „Герлово“.

Двамата били семейство от 2008 година. Опитвали се да имат дете чрез инвитро процедури, но не се получавало. Мария започнала да злоупотребява с алкохол и скандалите, обидите и побоите станали ежедневие в семейството. След злоупотреба с алкохол жената обиждала и псувала Николай, а той й посягал, като прилагал физическа сила и й нанасял побои. Тя често ходела на работа със синини по тялото. Във фаталната вечер Никой Накев пребил от бой жена си с дървена летва от подматрачна рамка на спалнята, защото взела от ръцете му чаша с ракия и я изпила. Той престанал да нанася удари на жената едва когато видял, че по тялото й остават сини следи. След това си допил и заспал в кухнята, но се събудил около полунощ, влязъл в спалнята и заварил Мария неподвижна, застанала в неестествена поза. Извикал помощ на телефон 112, но пристигналия лекар само констатирал смъртта на пострадалата.

Върховните съдии отхвърлят искането на Накев за намаляване на присъдата с мотива, че наказанието е определено достатъчно снизходително, за да може да се претендира по-нататъшното смекчаване. Добрите характеристични данни на подсъдимия имат насреща си опровергаващи факти, поради което те не могат да се възприемат напълно безрезервно. Непрекъснатата употреба на алкохол и нанасянето на множество и непрекъснати побои не дават възможност да се определи деецът като човек с безупречна характеристика. Накев се е отнесъл с брутална безсърдечност по отношение на жената, с която е споделял интимност, поради което не може да се приеме, че специалната превенция ще се реализира безпроблемно и в кратки срокове. По отношение на останалите членове на обществото само строгото наказване на такива прояви на домашно насилие с фатален край би било ефективно предупреждение и би имало възпиращо действие, се казва в решението на ВКС. То е окончателно.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ