Желязков с извънредни думи от Бургас: Това трябва да е приоритет на всеки политик! Бъдещето зависи от…

росен желязков

Защитата на децата трябва да бъде първостепенен приоритет на всеки политик, на всяка институция и на цялото общество. Това е тема, по която политическите сили, институциите и неправителствените организации могат и трябва да говорят в един глас, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков пред участниците в 61-ото заседание на Комитета по културни, образователни и социални въпроси на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС).

Председателят на българския парламент откри форума, който събра в Бургас парламентаристи от държавите членки на ПАЧИС.

Председателят на парламента изрази увереност, че Комитетът по културни, образователни и социални въпроси има натрупана експертиза, въз основа на която могат да бъдат обсъдени и нови законодателни инициативи. Той отбеляза, че защитата на децата има нов актуален и особено важен аспект – децата в дигиталния свят, предава Епицентър.

Когато говорим за децата и политиките за създаване на максимално добра среда за тяхното образование и развитие, ние трябва да съзнаваме, че те израстват в различен свят, посочи Росен Желязков. Това е свят на дигиталните медии, социалните мрежи, виртуалните информационни ресурси, отворените енциклопедични системи, виртуалните библиотеки и музеи, уточни председателят на Народното събрание и добави, че освен рисковете, светът на мрежата разкрива и нови, необятни и уникални възможности.

Вярвам, че членовете на Комитета по културни, образователни и социални въпроси ще разгледат внимателно тази тема и в тясно взаимодействие с гражданското общество ще дефинират политики и ще приемат нужното национално законодателство в светлината на новите реалности, отбеляза Росен Желязков. Сред необходимите действия на парламентаристите той открои приемането на законодателство за подготовката на децата за екологосъобразно и цифрово бъдеще, адаптиране на образователните системи към постиженията на реалния и потенциалния технологичен напредък, насърчаване на иновативното мислене и предприемачество и провеждане на политики на свързаност във всичките й измерения. От това как ще формулираме политики за израстването на бъдещите поколения, зависи бъдещето на света, заяви председателят на Народното събрание.

„Ролята на парламентите за укрепване на политиките в областта на закрилата на детето в държавите-членки на Черноморското икономическо сътрудничество” е темата на заседанието на Комитета по културни, образователни и социални въпроси на ПАЧИС в Бургас.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ