Керемедчиев: Можем да помогнем на Украйна за производството на въоръжение! Войната ще продължи

милен керемедчиев

България може да помогне на Украйна за възобновяване на производството на въоръжение от съветски тип. Това заяви бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев пред NOVA NEWS.

Според него: „има изтъркване на усилията, които полага ЕС, както и от САЩ. Вижда се, че тази война (Русия-Украйна) ще продължи по-дълго от очакваното. Видяхте и изборите в Словакия какво показаха – доста проруски и пропутински партии спечелиха около 40% подкрепа”.

Относно блокирането от Румъния на Австрия в НАТО заради Шенген, Керемедчиев каза: „Румъния явно ще свърши мръсната работа и на България този път”.

По думите на Валерий Тодоров „има умора, разочарование, срив в очакванията колко ще продължи конфликтът Русия-Украйна. Ясно е, че тази офанзива, която се очакваше да даде бързи резултати, буксува. Затова се увеличава поддръжката с авиация от съседните страни, НАТО разполага самолети АУАКС за електронно разпознаване в Литва, самолети и противоракетни системи в Румъния, каза журналистът.

По думите му Американският конгрес е разделен в позицията си между двете камари по повод помощта за Украйна, която вероятно ще бъде временно отложена. „Въпросът е в какви обеми и с какво темпо ще се помага по-нататък. От това ще зависи и увереността, с която Украйна ще се отбранява. Прекалено големи тежки жертви в жива сила се дават в момента с идеята да се напредне на всяка цена”, каза журналистът.

По отношение забраната за преминаване на руски автомобили през наша територия, Керемедчиев каза, че това няма нищо общо с темата за приема на страната ни в Шенген. „Няма да има огромен ефект върху санкциите. Руските граждани, които са тук с личните си коли, могат да пребивават в страната до 3 месеца. Унгария, Словакия нямат такива ограничения”, каза той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ