ОФИЦИАЛНО! Ето исканията на протестиращите, народът е непреклонен: Незабавно изпълнение!

протест

Миньори и енергетици са блокирали важни пътни артерии в страната. Блокирано е движението на АМ „Тракия“, Проходът на републиката и АМ „Струма“.

Протестиращите приеха и шест искания, които трябва да бъдат изпълнени, съобщи bTV. В исканията си те посочват, че искат спешна среща в парламента с председателите на парламентарно представените партии.

Искания от протестиращите:

Осигуряване на механизъм за капацитет на въглищните централи като критична инфраструктура на енергийната система за страната.

Незабавно изпълнение на решенията на Народното събрание от 31.01.2020 и 12.01.2023.

Започване веднага на изработване на енергийна стратегия на РБ до 2050 г. със задължително участие на социалните партньори.

Отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители от януари 2026 г., до достигане на средно европейски нива на домакинствата в положение на енергийна бедност.

Прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в ТП на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти.

Категорично отпадане от ТП на предприятие за конверсия на въглищните региони.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ