Динко не сдържа гнева си: Този, който изпя ,,Мила Родино“ като кючек, да бъде наказан. А аз ще го…

Image_15706483_40_0

„Ще го извикам на участие в заведение този, който изпя „Мила Родина“ като кючек, и ще го пребия като куче! Заслужава да бъде наказан от държавата. Това е гавра!“

Това емоционално заяви пред „България Днес“ Динко Вълев по повод грозния кавър на националния ни химн като кючекчийско парче с ориенталски мотиви. Пошлото изпълнение е на Бирджан Хайрединов, а видеото часове наред стоя в интернет, но по-късно беше изтрито.

Вълев, който придоби национална популярност с лова на бежанци, първоначално не беше гледал клипа и помоли от медията ни да му го изпратим. Щом го изгледа, Динко буквално побесня от грозната постъпка.

Шокирана и не по-малко емоционална е и фолкпевицата Кали…“Има неща, които не се докосват! Те са нашата памет, нашето верую, нашата идентичност като народ. Никъде по света не се е чувало подобно нещо. Не съм го слушала това, няма и да си го пусна. На такива неща трябва да се обръща гръб и да не бъдат коментирани. Подобно нещо се случи с „Моя страна, моя България“. Ето го втория, който иска да стане известен“, избухна пред „България Днес“ Кали.

Изпълнителката категорично осъжда подобни действия и се срамува от „колегата си“. Фолкдивата е бойна натура и винаги изразява мнението си по наболели въпроси, но не и този път.

„Дори не бих го ошамарила. Смятам, че тези пошли и жалки опити за известност трябва да бъдат подминавани. Надявам се да се получи отзвук на реакцията на обществото, а не на самото случване. Абсолютно заслужава да получи наказание“, категорична е Кали, която има изкаран курс и за командоси.

„Поздравявам България. Песента да дойде за цяла България“, казва в началото на клипа Бирджан, а във видеото, в което химнът се пее като кючек, се редуват кадри с него и емблематични родни обекти и забележителности.

В изпълнението на Хайрединов се посочва, че „оригиналната музика“ е от парчето „Живей си живота“ на Генади Певеца. Като автор на текста все пак е посочен Цветан Радославов, който през 1885 година пише текста на българския химн.

„България Днес“ потърси и изпълнителя на оригиналната песен „Живей си живота“. Генади Певеца е изключително изненадан и огорчен от кражбата на неговия колега Бирджан.

„Не е редно! Как ще прави химна на чалга песен? Това е брутализъм! Това е нещо ужасно. Изпитвам смесени чувства. Не знам какво да кажа. Каквото и да кажа ще е малко“, не крие разочарованието си пред вестника Генади.

Според него Бирджан със сигурност заслужава наказание. Какво точно не може да каже, но е сигурен, че трябва да е голямо, за да си вземе поука.

„Това е моята песен. В нея са вложени и усилия, и средства. Не може така да се случват нещата. Грозно е!“, допълва изпълнителят.

От неприятната ситуация е засегнат и още един човек. „Не познавам Бирджан Хайрединов, никога не съм го виждал и за нищо на света не бих продуцирал подобен човек. Той открадна аранжимента, който направих за Генади Певеца, и се изгаври с химна на България. Срам и позор е да търси известност по този начин“, коментира пред вестника Благовест Василев, който е направил аранжимента на песента „Живей си живота“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ