Кърваво писмо с предупреждение до Румен Радев. Има опасност за град Русе и хиляди жители

payimage-591011

Нов протест срещу изграждането на инсинератор за биологични отпадъци в Гюргево планира в средата на октомври инициаторът на досегашните демонстрации от румънска страна Чиприан Александру. Това съобщи самият той за БТА. Александру информира, че е събрал срещу инсталацията 700 подписа на хартия и още 1000 чрез онлайн петиция.

“Този път ще протестираме пред Министерството на здравеопазването, защото там внесохме подписката. Настоящият здравен министър Александру Рафила е този, който промени закона. Той премахна залегналото в него минимално разстояние от 500 метра от частни земи или строежи. Сега ако искаме, можем да си построим инсинератор и на 200 метра от най-близката жилищна сграда”, коментира Чиприан Александру.

“Съмнявам се, че едно решение на местния съвет може да редактира или пренапише заповед на министър. Защото институциите са на различни нива”, смята Чиприан Александру. Той сподели, че не може да стигне до министъра, за да повдигне лично въпроса.

“Колкото пъти се опитвам да облека политическите си дрехи, ме разпознават като опозиция, като член на “Съюз за спасение на Румъния” (USR). Министър Рафила е от Социалдемократическата партия. Но председателят на СДП в Гюргево ми обеща, че ще повдигне въпроса пред него”, каза Чиприан Александру.

Газове
Според него липсва качествен анализ на газовете, които ще се отделят по време на технологичния процес. “В анализа за въздействието върху околната среда, изготвен от Дирекцията за обществено здраве в Гюргево, пише само, че ще се отделят 45 газа, но не се посочва каква ще е тяхната концентрация.

И автомобилите отделят газове, които, ако са с голяма концентрация, ще са вредни за здравето на хората. Има анализ, но на практика той не казва нищо”, смята Чиприан Александру. Въпреки това е оптимист за изхода от ситуацията.

“Ако аз съм инвеститор, след всичко, което се случи, ще ме е страх да дойда. Не можеш да отидеш някъде, където хората не те искат. Не бих вложил парите си на такова място”, категоричен е Чиприан Александру.

“Окръг Гюргево няма нужда от подобна инвестиция, която би донеса малко предимства, но много проблеми, на първо място за здравето на хората”, убеден е председателят на Окръжен съвет Гюргево Думитру Беяну. Пред БТА той информира, че ще бъде формирана комисия, която ще отиде на терен, за да провери дали проектът отговаря на условията за безопасност.

“Тази комисия ще бъде ръководена от главен архитект. Досега Окръжен съвет Гюргево нямаше такъв. Преди време обявихме конкурс. Имаше един единствен кандидат, който не получи необходимата оценка. Едва сега открихме човек, който отговаря на законовите изисквания”, каза Беяну.

Общината
Той побърза да обясни, че Общината е тази, която може и има право да изисква от Агенцията за околна среда и Държавната строителна инспекция и други подобни институции синтезиран доклад, който да бъде представен на обществото и върху който може да се стъпи, за да се блокира инвестицията.

“Бих искал да имаме повече информация от тези институции. Те да представят размера на тази потенциална опасност за града, за окръга, за нашите приятели отвъд Дунав”, призова Беяну.

“Този инсинератор не се приема добре в Гюргево, защото не създава нито работни места, нито икономически подем, а само възможни проблеми със замърсяване както за жителите на Гюргево, така и за хората на Русе”, коментира заместник-кметът на Гюргево Йонел Мускалу.

По думите му либералната администрация се противопоставя на проекта и е отнесла въпроса към Министерството на здравеопазването и Министерството на околната среда в Румъния.

Междувременно румънският евродепутат Влад Ботош, който е заместник-председател на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент, сезира Европейската комисия във връзка с плановете за изграждане на инсинератор за медицински отпадъци и други видове материали на територията на бившия химически завод Верахим в Гюргево.

Писмо
Той изпрати писмо до комисаря по здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакидис и комисаря по околната среда, океаните и рибарството Виргиниус Синкявичюс.

“Очакваният капацитет на този инсинератор е приблизително 2000 тона годишно. Тази инициатива предизвика вълна от протести и опасения от двете страни на Дунав, както в Гюргево, Румъния, така и в Русе, България. Хората в тези общности се опасяват, че изграждането на инсинератора ще има изключително негативно въздействие върху околната среда и тяхното здраве”, се посочва в документа.

Евродепутатът посочва, че в оценката на въздействието върху околната среда не е обмислена адекватно възможността токсичните вещества да бъдат разпръснати от въздушни течения и по този начин да засегнат много по-голяма площ от изчислената. “

Трябва също да се отбележи, че инициативата за изграждане на инсинератора е получила одобрение от Дирекцията за обществено здравеопазване в Гюргево (Румъния), въпреки съмненията относно съответствието с всички европейски изисквания и стандарти в областта на опазването на околната среда и общественото здраве”, се казва още в документа.

Писмо във връзка с инсинератора предстои да изпрати до президента на Румъния кметът на Гюргево. Действието е синхронизирано с градоначалника на Русе, който вече изпрати писмо по въпроса до държавния глава Румен Радев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ