Хубавото Наде: Ролята на България на убеден и активен член на НАТО ще бъде изключително важна

надежда нейнски

„Европа в ключови моменти остава вярна на своите ценности, на смисъла, за който беше създадена. Това послание занесоха външните министри в Киев – че Украйна е потенциален член на ЕС, което емоционално и психологически е силен знак и за украинското общество, и за Русия”. Това заяви Надежда Нейнски пред NOVA NEWS.

„Не бива да забравяме, че Украйна е само първата спирка от руските интереси по отношение на Източна Европа”, заяви бившият външен министър. Тя припомни писмо на руския президент Владимир Путин за връщане на влиянието им в европейските райони.

Ролята на България на убеден и активен член на НАТО ще бъде изключително важна в следващите години, обясни бившият външен министър.

За възможността България да стане пълноправен член на Шенген Надежда Нейнски каза, че България трябва да е в тясна връзка с Румъния и да синхронизира действията си с румънската страна.

„Нито Урсула фон дер Лайен (председателят на ЕК), нито Европейският парламент могат да променят позицията на Австрия и Нидерландия. Имаме конкретна цел да се опитаме да преговаряме и да променим мнението на тези две държави и да чуем техните аргументи. Румъния разполага с много международни инструменти за своята позиция. Тя има зам.-генерален секретар на НАТО, има председател на Черноморското икономическо сътрудничество (ЧИС), има европрокурора Лаура Кьовеши. Всичко в международната политика има връзка. Явно благодарение на стратегия е съумяла да получи ключови позиции – това е нейният инструментариум за натиск. Партньорство с Румъния ще даде и на България шанса да стане част от Шенген”, каза Нейнски.

Относно казуса с Руската църква в София, който се обсъжда днес на заседание на Светия Синод, дипломатът обясни, че Русия винаги е провеждала политиката на официалната власт.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ