Панев разтърси ефира: Трудно ще преговаряме с ЕК по Механизма за капацитета за енергетиката

IMAGE_15725201_40_0

Няма да има проблеми с електрозахранването у нас след споразумението на властта с протестиращите енергетици. Това заяви пред NOVA депутатът от ПГ на ПП-ДБ Владислав Панев.

По думите му страната ни трудно може да преговаря с Европейската комисия по Механизма за капацитет в сферата на енергетиката. „Може да се измисли начин обаче „Марица изток 2”, държавният ТЕЦ, да бъде в режим на студен резерв, както беше навремето, но това ще го платят потребителите”, посочи народният представител. Според Панев в споразумението, подписано във вторник, има добри текстове. „Особено 3 и 4 т., които касаят участието на работещите в ТЕЦ-овете в изработването на енергийна стратегия”, каза той.

А дали цената на електроенергията у нас ще се повиши, зависи от пазара и развитието на технологиите, допълни той. По думите му производството на ток от въглища възлиза на около ¼ от общото производство в България.

Панев заяви, че по време на срещата между властта и протестиращия бранш му направило впечатление, че представителите на ТЕЦ-овете на Христо Ковачки приели радушно точките на споразумението, които касаят пазарния принцип. „Не съм сигурен, че при тях действат изцяло пазарните правила. Одитът на въглеродните емисии от Бобов дол, Гълъбово и Димитровград показва, че това са едва ли не най-чистите ТЕЦ-ове в Европа. С десетки проценти по-малко емисии, според изчисленията, те изразходват, а всички жители на градовете знаят за какво става въпрос”, посочи депутатът.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ