Обсъждат самолетна линия между Пловдив и Шъмкент

1849866

Посланикът на Казахстан Виктор Темирбаев и заместник областният управител Димитър Добрев откриха в Пловдив фотоизложба, посветена на 25-годишнината от превръщането на Астана в столица на страната и в навечерието на Деня на Републиката, който се чества на 25 октомври.

Създаването на директна самолетна линия между България и Казахстан би допринесло за укрепването на отношенията във всички сфери на живота. Такава възможност се коментира вече на междудържавно ниво, обяви в Пловдив Н.Пр. Виктор Темирбаев.

Според Н.Пр. Виктор Темирбаев бъдещата самолетна линия може да свърже летищата на Пловдив и Шъмкент.

„Планираме да установим побратимени връзки между двата града, което от своя страна ще даде допълнителен тласък на развитието на междурегионалното сътрудничество между нашите страни“, каза дипломатът.

Шъмкент е разположен в централната част на Южен Казахстан и е третият най-голям град /с над 1 милион жители/ в страната след Алмати и Астана.

„Астана днес е утвърдена като истинска диалогова площадка за толерантност, мир и интеграция. Нашият уникален опит за укрепване на международното съгласие и единството са конгресите на лидерите в световните и традиционните религии, посочи Темирбаев.

Посланикът изрази благодарност към инж. Пламен Панчев, основател на най-голямата в Източна Европа индустриална зона – Тракия икономическа зона /ТИЗ/, за значителната спонсорска и организаторска подкрепа, без която фотоизложбата би била невъзможна. Н.Пр.

Виктор Темирбаев съобщи, че с решение на Министерския съвет кандидатурата на г-н Панчев е одобрена за почетен консул на Казахстан в Пловдив и документите за назначаването му са изпратени в Казахстан.

„Сигурен съм, че ще доразвием добрите взаимоотношения и скоро ще имаме общи инициативи в областта на културата, науката и образованието, и в индустрията. Първите заявки на български компании към индустрията и възможностите на Казахстанската държава вече са на лице“, посочи Панчев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ